Jestem na etapie zakupu rolek freestylowych, jednak z większym nastawieniem na slalom (skoków, ani jazdy ekstremalnej raczej nie planuję), ale jak się okazało, nie jest to takie proste - noszę standardowy rozmiar buta 45.
Zico (ukłony za super obsługę) przysłał mi do przymierzenia 3 pary :
- Twistery rozmiar 47 - stanowczo za małe
- Fila NRK Black rozmiar 46 - za małe
- Fila NRK BX rozmiar 47 - dobry rozmiar, ale konstrukcja buta mi nie odpowiada, gdyż pięta ma w pionie zbyt dużo swobody - w NRK Black miałem podobne wrażenie, ale but był za mały, więc biorę poprawkę na ten fakt.
But w Twister perfekcyjnie obejmował nogę i te rolki najbardziej by mi odpowiadały, ale otrzymałem info, że rozmiar 47 (w rzeczywistości 44) jest maksymalnym dostępnym na rynku
Z uwagi na konstrukcję buta, Fila nie biorę pod uwagę, więc zainteresowałem się Seba FR1.
I teraz najważniejsze pytania :
- ponieważ Fila NRK, którą mierzyłem, jest uważana za kopią FR1, czy konstrukcja buta w FR1 jest również identyczna jak w NRK ? Chodzi mi o trzymanie nogi w pięcie w płaszczyźnie pionowej. Czy jeżeli mi nie odpowiadało trzymanie pięty w Fila, czy jest szansa, że but w Saba FR1 będzie lepiej dopasowany ?
- jak wygląda numeracja buta w Seba FR1 - czy rozmiar jest zgodny z rzeczywistym, czy też zawyżony jak w Twisterach ? Jak wstępnie dobrać rozmiar do stopy 30cm (rozmiar 45) ?
Wstępnie interesowałem się jeszcze Seba High, ale o nich mam znacznie mniejszą wiedzę. A może jeszcze jakieś inne modele warte grzechu ?
Na okres przejściowy zamówiłem z Ebay Fusion X5, ale docelowo chciałbym jednak przejść na Seba (w zależności od trzymania buta) lub Twistery z kolekcji na 2012 (o ile będzie rozmiar). Obecnie jeżdżę na Rollerblade Crossfire 90.
Pozdrawiam, Waldemar