jestem po raz pierwszy na forum i wybaczcie, że być może czegoś nie doczytałem.. niestety trochę tych postów byłoby do przeczytania.
Jestem akurat przed zakupem rolek i opowiem w skrócie o co mi chodzi.
Jeżdżę sobie rekreacyjnie od może już 7 - 9 lat (tylko latem max 2 razy w tygodniu - dla kolegów z Poznania powiem, że Maltę po dolnych kocich łbach robię tak w 15 - 18 minut) więc myślę, że jestem średniozaawansowany
Ostatnie moje rolki niestety już baaardzo trącą myszką bo są to Techniki (twin core czy coś się nazywają), które mam już od jakichś 5 - 6 lat.
Problem w tym, że już od 3 lat próbuję coś kupić i (jeżeli nawet mam pieniądze akurat) jakoś nic mnie nie powala. 3 lata temu kupiłem jakieś rolki na allegro, takie z butem średnim z przedłużoną płozą ale był to totalny błąd więc oddałem je za darmo komuś z rodziny
Wziąłem tylko łożyska z nich.
Generalnie również miałem jakieś próby na takich fitnesowych rolkach salomoona i też fatalnie było pomimo faktu, że but był wygodny.
Wydaje mi się, że problem leży w tym, że te moje Techniki mają jakoś tak piętę nisko ustawioną (pamiętam na początku bałem się, że się na plecy przewrócę w nich).
Do tego ustawienia się przyzwyczaiłem i przez te pięć lat zmieniając tylko łożyska (bo najpierw miałem ABEC 1 więc zmieniłem na ABEC7 z tych dennych rolek które kupiłem) i kółka (przez przypadek kiedyś kupiłem kółka Hypera i teraz nic innego nie kupuję bo nie ma sensu - tak na marginesie to nie wiem po co jest ten parametr mówiący o twardości i dlaczego ludzie się aż tak nim przejmują - wg mnie pomimo, że jakieś kółka mają np. 84A nic to nie wnosi bo kupisz 84A Hypera i różnica w noszeniu takich kółek jest zasadnicza).
Wracając do tematu:
1.uważam, że kupno rolek powinno odbywać się tak jak zakup samochodu czyli powinna być jazda próbna
2.to że się przejadę po sklepie w rolkach to właściwie nie do końca oznacza, że je sprawdziłem bo nie sprawdzę jak naprawdę mi jest na asfalcie
Pytanie:
czy jest (najlepiej w Poznaniu) jakiś sklep, w którym przed zakupem pożyczali by np. sprzęt do wytestowania?
Jak mam wydać te 12 setek to przynajmniej chciałbym to zrobić rozsądnie
Pozdrawiam
Tomek