Zakup sprzętu - jazda próbna

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

tomkoa
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Zakup sprzętu - jazda próbna

Post autor: tomkoa » sob marca 24, 2007 8:58

Witam Wszystkich,
jestem po raz pierwszy na forum i wybaczcie, że być może czegoś nie doczytałem.. niestety trochę tych postów byłoby do przeczytania.

Jestem akurat przed zakupem rolek i opowiem w skrócie o co mi chodzi.

Jeżdżę sobie rekreacyjnie od może już 7 - 9 lat (tylko latem max 2 razy w tygodniu - dla kolegów z Poznania powiem, że Maltę po dolnych kocich łbach robię tak w 15 - 18 minut) więc myślę, że jestem średniozaawansowany :)

Ostatnie moje rolki niestety już baaardzo trącą myszką bo są to Techniki (twin core czy coś się nazywają), które mam już od jakichś 5 - 6 lat.
Problem w tym, że już od 3 lat próbuję coś kupić i (jeżeli nawet mam pieniądze akurat) jakoś nic mnie nie powala. 3 lata temu kupiłem jakieś rolki na allegro, takie z butem średnim z przedłużoną płozą ale był to totalny błąd więc oddałem je za darmo komuś z rodziny :)
Wziąłem tylko łożyska z nich.
Generalnie również miałem jakieś próby na takich fitnesowych rolkach salomoona i też fatalnie było pomimo faktu, że but był wygodny.
Wydaje mi się, że problem leży w tym, że te moje Techniki mają jakoś tak piętę nisko ustawioną (pamiętam na początku bałem się, że się na plecy przewrócę w nich).
Do tego ustawienia się przyzwyczaiłem i przez te pięć lat zmieniając tylko łożyska (bo najpierw miałem ABEC 1 więc zmieniłem na ABEC7 z tych dennych rolek które kupiłem) i kółka (przez przypadek kiedyś kupiłem kółka Hypera i teraz nic innego nie kupuję bo nie ma sensu - tak na marginesie to nie wiem po co jest ten parametr mówiący o twardości i dlaczego ludzie się aż tak nim przejmują - wg mnie pomimo, że jakieś kółka mają np. 84A nic to nie wnosi bo kupisz 84A Hypera i różnica w noszeniu takich kółek jest zasadnicza).

Wracając do tematu:
1.uważam, że kupno rolek powinno odbywać się tak jak zakup samochodu czyli powinna być jazda próbna
2.to że się przejadę po sklepie w rolkach to właściwie nie do końca oznacza, że je sprawdziłem bo nie sprawdzę jak naprawdę mi jest na asfalcie

Pytanie:
czy jest (najlepiej w Poznaniu) jakiś sklep, w którym przed zakupem pożyczali by np. sprzęt do wytestowania?
Jak mam wydać te 12 setek to przynajmniej chciałbym to zrobić rozsądnie :)

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
cinas83
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: cinas83 » sob marca 24, 2007 10:40

Witam
Za te 12 setek to ja bym z domu uciekł....

A tak na serio to można za to kupić bardzo niezły sprzęt,bardzo:)
W sumie z tych sklepów które ja znam to Adatom Zielazek w "Pasaż Rondo" koło Selgrosu i na rondzie Kaponiera jest taki sklep sportowy i są w nim roleczki. Można znaleźć coś ciekawego ale te ceny...:( No a jazda próbna to chyba tylko w erze:( ale kto wie
pozdr

tomkoa

Post autor: tomkoa » sob marca 24, 2007 11:26

cinas83 pisze:Witam
Za te 12 setek to ja bym z domu uciekł....

A tak na serio to można za to kupić bardzo niezły sprzęt,bardzo:)
W sumie z tych sklepów które ja znam to Adatom Zielazek w "Pasaż Rondo" koło Selgrosu i na rondzie Kaponiera jest taki sklep sportowy i są w nim roleczki. Można znaleźć coś ciekawego ale te ceny...:( No a jazda próbna to chyba tylko w erze:( ale kto wie
pozdr
Nie jest moim marzeniem tylko wydanie tych 12 stówek, ale myślę o tych Rollerbladach Lightning TF (bo one idzie spokojnie dostać za 12 stówek) ale nie jestem pewien jak się będę czuł na takich wielkich kółkach z akurat tym butem itd. wolałbym się najpierw jednak przejechać tak z godzinkę z dwie. Jeżeli jednak uznam przesiadkę na nie za zbyt ambitne zadanie kupie sobie jakieś fitnesy za 3 - 6 stówek i tyle.
Taki sklep jak np. Zielazek to pewnie chętnie by mi sprowadzili je jeżeli nie mają ale szkoda, że nie ma jednego pożądnego sklepu z rolkami, który sprzedaje tego tyle, że przeznaczenie jakiejś pary w każdym typie na testy nie byłoby problemem. Lub np. mogę kupić warunkowo - zakładają mi jakieś testowe kółka i np. po 3 dniach mogę oddać lub wymienić na inny model.
Wyjść jest wiele jeżeli się chce dbać o klienta.
Bo w obecnych warunkach to czasami jest tak, że stacjonarny sklep się wykorzystuje do przymierzania a kupuje się w internetcie.. :)
Jeżeli sklepy tego nie widzą to widocznie zarabiają za dużo pieniędzy i mają klientów gdzieś :)
fitnesik

Awatar użytkownika
cinas83
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: cinas83 » sob marca 24, 2007 11:52

jesli chodzi o przesiadke z takich około 80mm na 100mm to ja we wrzesniu 2006 własnie taką poczyniłem i był to strzał w 10. Na początku było dziwnie,skręcanie jak na nartach ,dłuższa płoza przy przekładance tez dawała się we znaki. Ale po krótki czasie przywykłem i czerpie z jazdy moimi Salomonkami Pilot 100pro niebywała przyjemność. Dystanse jakie można na nich pokonać to jest kosmos a asfalt o gorszej jakosci tez tak nie uwiera. No i oczywiśćie ta prędkość, jak jestem u siebie w miasteczku to ganiam się z kolegami na rowerach:)

tomkoa

Post autor: tomkoa » sob marca 24, 2007 12:34

cinas83 pisze:jesli chodzi o przesiadke z takich około 80mm na 100mm to ja we wrzesniu 2006 własnie taką poczyniłem i był to strzał w 10. Na początku było dziwnie,skręcanie jak na nartach ,dłuższa płoza przy przekładance tez dawała się we znaki. Ale po krótki czasie przywykłem i czerpie z jazdy moimi Salomonkami Pilot 100pro niebywała przyjemność. Dystanse jakie można na nich pokonać to jest kosmos a asfalt o gorszej jakosci tez tak nie uwiera. No i oczywiśćie ta prędkość, jak jestem u siebie w miasteczku to ganiam się z kolegami na rowerach:)
z tym, że jeżeli 83 to twój rocznik to jestem kilkanaście lat starszy więc prędkość owszem :) ale nie kosztem komfortu i nie za wszelką cenę
poza tym przy dobrych kółkach to i na 80tkach się można z niektórymi rowerowcami ścigać :)

jedyne co mnie ratuje to fakt, że te nowe rolki teraz o wiele lżejsze robią więc być może moja przesiadka aż tak ciężka by nie była :)

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » sob marca 24, 2007 2:18

Cześć,

dużo odpowiedziałem Tobie na @, ale tutaj jeszcze dodam, że nie tylko twardość kółka jest ważna, ale i jego profil! Co z tego, że masz kółko twarde 84a, a jego profil jest płaski? Prędkości i komfortu takie kółko nie da.

Z kolei Rollerblade TF jest zdecydowanie cięższą rolką, niż Tecnici, które miałeś (obojętnie, który to był model).

Co do rolek i testowania tj. pisałem w @ to jeszcze dodam, że rynek wrotkarski nie jest taki duży. Możesz testować narty, samochód, ale o rolkach nie słyszałem. Zauważ, żeby przetestować rolki, sklep by musiał mieć szeroką rozmiarówkę - nie masz tego w samochodzie, nartach (narty testowe mają długości najbardziej brane, czyli slalomka 165, gigantka 180, cross 168 itp. itd.) i jeszcze z nart czy samochodu jest niezły zarobek, z rolek niekoniecznie.

M.in. jest to forum aby polecić to, co jest sprawdzone i dobre. Pamiętaj przede wszystkim wygoda i określenie jak chcesz jeździć, co chcesz na rolkach osiągnąć :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

tomkoa

Post autor: tomkoa » sob marca 24, 2007 2:58

Cześć,
z tymi profilami to pewnie jest tak jak mówisz, więc nie da się właściwie porównywać kółek tylko po twardości a często się ludzie na tym skupiają :)

zgadza się, że rynek rolek jest taki a nie inny i pewnie długo nie będzie takiego podejścia standardowo w sklepach bo by się finansowo nie pozapinali - więc istnienie takich forumów jak to tutaj pomaga znacznie :)

Pozdrawiam
Tomek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”