Łożyska
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
Mieszczanka :-)
Łożyska
Witam, mam problem ponieważ zabrałam się za czyszczenie moich rolek i postanowiłam wyczyścić rówież łożyska, w których podejrzewam, że zalega pełno piachu, lecz niestety nie wiem jak łożyska można wyjąć z kółek. Byłabym wdzięczna, jeśli ktoś wytłumaczyłby mi ten skomplikowany proces
Dziękuję
-
ALAN 54
łożyska
Najlepszy do tego celu jest specjalny klucz. Kupiłem takie cudo w Niemczech. (w RFN) Powinni takie narzędzie mieć w sklepach ze sprzętem rolkowym ew. rowerowym. Najpierw wyciska się jedno łożysko z tulejką, potem wyciąga drugie. Szczerze mówiąc bez tego klucza nie mogę sobie poradzić. Można próbować śrubokrętem ale to niebezpieczne dla rąk i rolek. POZDRO ALAN54
- MirekCz
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Ja stosuje imbus
Tulejka, ktora jest w srodku miedzy dwoma lozyskami, moze sie ruszac gora/dol/lewo/prawo. Wsadzamy krotsza koncowke imbusa tak, zeby sie zablokowala za lozyskiem i wtedy ciagniemy ja do siebie.
Nie jest to ani nazbyt latwe, ani korzystne dla lozysk, ale z odrobina wprawy i wyczucia mozna tak spokojnie lozyska wyciagnac.
Jak jestes z Poznania lub tu bywasz to moge Tobie to pokazac osobiscie, jak nie to rzuc email na kherin@o2.pl to wysle Tobie fotki jak to robic.
Tulejka, ktora jest w srodku miedzy dwoma lozyskami, moze sie ruszac gora/dol/lewo/prawo. Wsadzamy krotsza koncowke imbusa tak, zeby sie zablokowala za lozyskiem i wtedy ciagniemy ja do siebie.
Nie jest to ani nazbyt latwe, ani korzystne dla lozysk, ale z odrobina wprawy i wyczucia mozna tak spokojnie lozyska wyciagnac.
Jak jestes z Poznania lub tu bywasz to moge Tobie to pokazac osobiscie, jak nie to rzuc email na kherin@o2.pl to wysle Tobie fotki jak to robic.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński
Mirek Czerwiński
-
Mieszczanka
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt: