czy mółbyś bardziej obrazowo /rys, zdjęcia / oraz opis jak wykonywać takie ćwiczenia na sucho i z rolkami przed lustrempowerhouski pisze:Zacznij na sucho bez wrotek i ustaw punkty kluczowe w pozycji wyjściowej potem przenieś ciężar ciała na jedną nogę i porownaj punkty kluczowe.
Optymalizacja ustawienia szyny względem buta (4x100)
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
cześć
Ostatnio zmieniony sob października 27, 2007 2:02 przez powerhouski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
Cześć Grzegorz,
Najlepiej poszukaj dobrego trenera. Pamiętaj że nie wystarczy umieć jeździć w miarę dobrze aby umieć dobrze nauczyć.
Odradzałbym zdecydowanie ćwiczenie przed lustrem. Dwie rzeczy, obraz w lustrze jest odrócony, a po drugie bardzo ważna zasada specyficzności w nauczaniu techniki mówi że nie powinno się opierać nauczania na wrażeniach zmysłowych, które nie będą obecne w sytuacji testowej. Uproszczając, jeżeli nie zamierzasz jeździć ciągle z lustrem przed sobą nie używaj go do nauki techniki. Video jak najbardziej ale jako feedback.
Mam nadzieję że nie jedziesz na Sardynię tak chyba używają lustra za samochodem
Lepiej użyć partnera do korygowania ustawienia.

copyright Paolo Marcelloni
Powyższa rycina pokazuje ustawienie punktów kluczowych w podstawowej postawie wrotkarskiej z przodu i z boku. W moim osobistym mniemaniu punkt 3 w w widoku z boku powinien pokrywać się z krętarzem wielkim kości udowej ale to chyba przyczepianie sie do szczegółów
Najlepiej poszukaj dobrego trenera. Pamiętaj że nie wystarczy umieć jeździć w miarę dobrze aby umieć dobrze nauczyć.
Odradzałbym zdecydowanie ćwiczenie przed lustrem. Dwie rzeczy, obraz w lustrze jest odrócony, a po drugie bardzo ważna zasada specyficzności w nauczaniu techniki mówi że nie powinno się opierać nauczania na wrażeniach zmysłowych, które nie będą obecne w sytuacji testowej. Uproszczając, jeżeli nie zamierzasz jeździć ciągle z lustrem przed sobą nie używaj go do nauki techniki. Video jak najbardziej ale jako feedback.
Mam nadzieję że nie jedziesz na Sardynię tak chyba używają lustra za samochodem

copyright Paolo Marcelloni
Powyższa rycina pokazuje ustawienie punktów kluczowych w podstawowej postawie wrotkarskiej z przodu i z boku. W moim osobistym mniemaniu punkt 3 w w widoku z boku powinien pokrywać się z krętarzem wielkim kości udowej ale to chyba przyczepianie sie do szczegółów
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm