Łożyska 608 pod 100mm?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Łożyska 608 pod 100mm?

Post autor: małysz » śr kwietnia 13, 2005 9:19

Witam, mam pytanie. Czy warto na kółka 100mm zakładać duże łożyska czy mikro? wiem że można takie i takie bo widziałem dużo modeli 100 mm pod micro, jednak niektóre firmy takich nie produkują. Czym to się może różnić? Chyba warto załozyć micro bo kółko i tak waży ponad 130g bez łożyska.. Jednak widziałem że większość zawodników jeździ na dużych łożyskach.
Z góry dzieki za rady,

Damian

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » czw kwietnia 14, 2005 1:13

Cześć Damian,

Generalnie panuje opinia, że mini łożyska w 100mm kółkach poddawane są dość dużym bocznym obciążeniom, zwłaszcza przy przechodzeniu z krawędzi na krawędź i na wirażach.

Nie to, że łożyska się deformują :D , ale ich ułożenie w hubie... Mini sprawdzają się w kółkach z metalowymi hubami gdzie takie odkształcenia nie występują.

Ja osobiście uważam mini łożyska za duże G..., moim zdaniem trwają tylko do pierwszego czyszczenia, szybciej się rozpędzają ale nie trzymają tak dobrze szybkości. Czyszczenie to prawdziwy koszmar... Jak chcesz mogę ci podesłać mam 3 komplety Ninja minis, pięknie wyczyszczone, które się zupełnie nie kręcą :evil: :evil:

Kasia tak jak wielu innych wrotkarzy u nas używa SiNSystems Ceramic i jest bardzo zadowolona...
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

łożyska

Post autor: małysz » czw kwietnia 14, 2005 8:09

witaj,
Też mam ten problem, starczają do pierwszego czyszczenia, potem nie wiem co sie dzieje, ale na przykład wełek jeżdzi już na swoich drugi sezon i jadą mu super lecz boi sie ich wyczyścić. Czym może grozić dodanie smaru na brudne łożysko? Czy tylko przyciąganiem brudu i psuciem bieżnika? A z tymi hubami to one sie wyrabiają i później kółko jest tak jakby zósemkowane?

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

.

Post autor: małysz » czw kwietnia 14, 2005 8:20

fajne są te sin system, 9 mniejszych kulek...

Obrazek
Obrazek

i z tego co widze nie są drogie, zwłaszcza że to ceramiczne. A właśnie jak to jestz tymi ceramicznymi? Lepiej sie je czyści niż metalowe?

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » czw kwietnia 14, 2005 3:17

Heheh Małysz nie boje sie czyścić ale narazie nie widziałem potrzeby z tego powodu też ich nie czyszciłem narazie bo jeździłem na nich tylko na zawodach i mało były używane. Ale niedługo planuje je wyczyścić niedługo mam jakis smar. Ale z łożyskami tak jest jak je zaczniesz czyścić to póxniej coraz częściej musisz je czyścić bo szybko sie zużywają i smary przyciągaja więcej brudu

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » czw kwietnia 14, 2005 5:40

Ale z łożyskami tak jest jak je zaczniesz czyścić to póxniej coraz częściej musisz je czyścić bo szybko sie zużywają i smary przyciągaja więcej brudu
:?: :shock: :?:
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”