Pytanie o sprzęt

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Pytanie o sprzęt

Post autor: koziar2 » sob kwietnia 14, 2007 9:37

Witam
W związku z faktem otrzymania zwrotu kasy za rolki zwracam sie do was koledzy i kolezanki z prosba o pomoc w wyborze nowego sprzetu.
Jak juz gdzies tam w roznych miejsach wspominalem interesuja mnie jakies uniwersalne rolkiw ktorych mozna sie troszke rozpedzic i troche powyglupiac - ot takie cos to zaawansowanej jazdy rekreacyjnej wykluczajac skakanie po rampach i jezdzenie po schodach - na to jestem za stary.

Glupio mi zawracac wam glowe ale nie chce wywalic kasy na cos, co okaze sie jakims syfem.

Wydaje mi sie ze idealnym wyborem bylyby rolki Powerslide Cell - krotka szyna i kolka 84mm (mysle ze jakbym wrzucil do nich jakies Hyperki 85A z powodzeniem przejechalbym sobie rekreacyjnie jakis maraton a w noralnym uzytkowaniu nie rozlecialy by sie podczas jakiejs gry w hokeja lub prob jezdzenia miedzy kobkami :) )

o np takie: http://www.activesports.pl/powerslide-cell-p-3765.html

Problem z dostepnoscia (jestem z Katowic) ale jak sie zdenerwuje to wsiade w samochod i przyjade do Warszawy po rolki :p

Do wydania mam ok 500zl (jesli byloby cos naprawde fajnego moge dorzucic jeszcze jakies 200zl).

Problemem moze tez byc numer buta (46/47 - nie kupie przez neta bez przymierzenia chyba ze bede mial gwarancje ze jak nie beda pasowac to moge odeslac)

Z gory dzieki za wszelkie sugestie

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » sob kwietnia 14, 2007 10:07

Pewnie lepiej jak się wypowiedzą specjaliści ale ja wtrącę swoje 3 grosze amator:
Pojechałem maraton w fitnesach, które wydałem siostrzenicy, żeby mieć pretekst do kupna nowych, bo spodobały mi się większe kółka, które właśnie przy okazji maratonu zobaczyłem. Ponieważ jeżdżę głównie z dzieciakami, to chciałem być praktyczny i postanowiłem że kupię sobie jakieś tanie rolki do streetu ale na min. 80 mm kółkach, żeby się poprzewracać od czasu do czasu jak się ścigam z dzieciakami a jak przyjdzie okazja, to przejechać dłuższy odcinek.
No i pojawiły się pewne problemy - rolki lepiej skręcają, kiedy masz pierwsze i ostatnie kółko mniejsze. Niby na maraton można wymienić z powrotem na 80 mm ale szyna wciąż ma tylko 24 czy 25 cm, więc z górki zaczyna być trochę niestabilnie. Poza tym Ułożenie nogi w slalomowym bucie nie sprzyja osiąganiu dużej prędkości bo trudno w nich się pochylić. Więc kupiłem w końcu 4 x 100 z wysokim butem.
I terz się cieszę, żę nie kupiłem kolejnych fitnesów, w których nie poszalałbym ani jeżdżąc z dziećmi ani na dłuższej trasie.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
malczan85
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Re: Pytanie o sprzęt

Post autor: malczan85 » ndz kwietnia 15, 2007 11:45

koziar2 pisze:
Problem z dostepnoscia (jestem z Katowic) ale jak sie zdenerwuje to wsiade w samochod i przyjade do Warszawy po rolki :p

Do wydania mam ok 500zl (jesli byloby cos naprawde fajnego moge dorzucic jeszcze jakies 200zl).
W Warszawie na Jana Pawła II jest sklep z rolkami. Jakbyś dołożyj jeszcze 100 zł to masz rolki 4 kółkowe (nawet znajdzie się 5 kółkowe) z kółkami 100 mm, z firmą Powerslide. Byłem tam i rozmawiałem z szefem, polecał :D
A i to są rolki do szybkiej jazdy.
"Google moim przyjacielem" ;P

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: koziar2 » ndz kwietnia 15, 2007 1:51

no wlasnie do jazdy szybkiej :) w takich rolkach to tylko do przodu... znudzilbym sie szybko :) no i ta Warszawa - nie jest to przypadkiem Intersport?

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » ndz kwietnia 15, 2007 6:20

Intersport i rollsport to nie to samo:D
intersport to sklep typu Go sport i mozna go spotkac w innych miastach:D
Rollsport to sklep prywatny

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: koziar2 » ndz kwietnia 15, 2007 10:10

zeby ta Warszawa byla blizej to bym mogl podjechac, ale nie za bardzo mam czas na wycieczki.
Zrobilem dzisiaj tournee po sklepach i... efekt mizerny.
Albo ja jestem wymagajacy albo w sklepach nic nie ma. W Decathlonie mi moga sprowadzic Twistery ale chca zaliczke bo to sa za drogie rolki i potem tego nikomu nie sprzedadza. A nie dam im przeciez zaliczki jak nie wiem wogole czy mi te rolki na nogi wejda :(

Nic.... szukam dalej

Awatar użytkownika
malczan85
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: malczan85 » ndz kwietnia 15, 2007 11:26

koziar2 pisze:zeby ta Warszawa byla blizej to bym mogl podjechac, ale nie za bardzo mam czas na wycieczki.
Zrobilem dzisiaj tournee po sklepach i... efekt mizerny.
Albo ja jestem wymagajacy albo w sklepach nic nie ma. W Decathlonie mi moga sprowadzic Twistery ale chca zaliczke bo to sa za drogie rolki i potem tego nikomu nie sprzedadza. A nie dam im przeciez zaliczki jak nie wiem wogole czy mi te rolki na nogi wejda :(

Nic.... szukam dalej
Ja rozumiem jak to jest z brakiem czasu. Na pewno nie jesteś zbytnio wymagający, ale wiesz czego chcesz, tylko w sklepach nie potrafią zaspokoić potrzeby konsumentów.
Życzę powodzenia w szukaniu ... no i oczywiście dużo czasu :D
Pozdrawiam
"Google moim przyjacielem" ;P

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: koziar2 » pn kwietnia 16, 2007 5:55

Zamowilem w koncu Powerslide Cell FS II rocznik 2006 ( z linka z pierwszego posta w tym temacie). Stopa pomierzona prezycyjnym sprzetem, pani w Rollsporcie mierzyla wkladke i wychodzi na to ze jeszcze mam maly zapas :) W razie czego moge zwrocic.

Przekonali mnie ludzie na Ukrainskich i Rosyjskich forach (dosyc duzo ludzi tam jezdzi na takich rolkach bo sa w sklepach) - wg ich wypowiedzi swietne uniwersalne rolki, wygodne...

Mam nadzieje ze nie bede ich musial odsylac z powodu rozmiaru. Czekam na przesyłkę.

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: koziar2 » wt kwietnia 17, 2007 7:48

i dojechaly :) Pasuja nawet :-) Mam znowu rolki :p

Pierwsze wrazenia z jazdy probnej - dziwnie sie jezdzi po przesiadce z rolek fitnesowych, trzeba sie przyzwyczaic. Troszke sztywne ale troszke sie pewnie wyrobia, wydaja sie wygodne - mam nadzieje ze po CracoviaMaraton mi nogi nie odpadna :p
Poza tym ladnie skrecaja i lepiej mi sie na nich hamuje, Jak troszke wiecej pojezdze - podziele sie na pewno wrazeniami :)

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: michał1990 » śr kwietnia 18, 2007 5:06

wydaje mi sie ze dzisaij w rollsporcie były powerslide cell 2 model z 2007 roku :!: :!: ale głowy nie dam....

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: koziar2 » śr kwietnia 18, 2007 5:50

byly na pewno :) moje kupilem wlasnie w rollsporcie Przez tel dostalem liste wszystkiego co jest.
Model 2006 wybralem swiadomie ze wzgledu na wieksze kolka :)

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: michał1990 » śr kwietnia 18, 2007 5:53

kołka można zmienic:D w sumie przy zakupie może by sie zgodzili na zmiane:D
a tak to podziwiam bo mi by sie np nie chciało jechać do katowic po rolki:D

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: koziar2 » śr kwietnia 18, 2007 6:12

nie wiem czy by weszly 84... z reszta, juz wytrzymac bez rolek nie moglem. Moze lepsze te 2007 (i kolor ulubiony moj pomaranczowy) ale co tam. Za rok znowu beda inne itd.

Do Warszawy specjalnie nie jechalem :) Zamowilem przez tel, przyslali i okazalo sie ze pasuja :) Umowilem sie z ludzmi w sklepie, ze jak nie beda pasowac to albo odesle albo podjade - mam paru znajomych w Warszaiw, korym juz dawno odwiedziny obiecalem wiec upieklbym dwie pieczenie przy jednym ogniu :)
Ale na szczescie pomiary wykonane przed kupnem wystarczyly i rolki pasuja :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”