Salomon Pilot V Pro2 czy Rollerblade Lighting TF
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
esemka
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
Salomon Pilot V Pro2 czy Rollerblade Lighting TF
witam,
pewnie mnóstwo już było pytań na ten temat, nie wiem jednak czy o te konkretne modele, stąd mój temat.
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rolkami do jazdy szybkiej. kiedyś śmigałam na rolkach ale była jazda agresywna, teraz kręci mnie szybkość i komfort jazdy po naszych nawierzchniach. kiedyś myślałam o k2 radical 100.
znalazłam takie 2 modele i nie wiem który wybrać. szukam czegoś szybiego i wygodnego, zdecydowanie ze 100mm kółkami.
czy moglibyście mi pomóc forumowicze:), poproszę
<-------->/item193616385_rol ... nr_25.html
czy takie
http://cgi.ebay.com/Rollerblade-Lightni ... dZViewItem
Slomony dostępne, prawdopodobnie w moim rozmiarze w Polsce, Rollerbladów nie znalazłam w "małym" (25) rozmiarze i dobrej cenie, muszę przyznać.
słyszałam że Salomon odchodzi od rolek, to może być problem w przyszłości, nie patrzyłam jeszcze na możliwości wymiany kółek czy łożysk.
z góry dziękuję za wszelkie opinie.
esemka
pewnie mnóstwo już było pytań na ten temat, nie wiem jednak czy o te konkretne modele, stąd mój temat.
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rolkami do jazdy szybkiej. kiedyś śmigałam na rolkach ale była jazda agresywna, teraz kręci mnie szybkość i komfort jazdy po naszych nawierzchniach. kiedyś myślałam o k2 radical 100.
znalazłam takie 2 modele i nie wiem który wybrać. szukam czegoś szybiego i wygodnego, zdecydowanie ze 100mm kółkami.
czy moglibyście mi pomóc forumowicze:), poproszę
<-------->/item193616385_rol ... nr_25.html
czy takie
http://cgi.ebay.com/Rollerblade-Lightni ... dZViewItem
Slomony dostępne, prawdopodobnie w moim rozmiarze w Polsce, Rollerbladów nie znalazłam w "małym" (25) rozmiarze i dobrej cenie, muszę przyznać.
słyszałam że Salomon odchodzi od rolek, to może być problem w przyszłości, nie patrzyłam jeszcze na możliwości wymiany kółek czy łożysk.
z góry dziękuję za wszelkie opinie.
esemka
feel free wherever u r
- cinas83
- Pięciokółkowiec 84mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Z chęcią mogę coś podpowiedzieć na temat tych Salomonów ponieważ posiadam podobne: Salomon Pilot 100 Pro. Były to moje pierwsze rolki do jazdy szybkiej i na początku miałem nieposzlakowaną opinie na ich temat.
Teraz jednak gdy już zrobiłem na nich trochę kilometrów życie zweryfikowało moje uwielbienie. Otóż jeśli chodzi o wady to trzeba przede wszystkim powiedzieć coś o linerze: po 6 miesiącach język zaczął się wsuwać do wnętrza buta deformując się troszkę i uciskając na moje palce (ból ból ból).Dodatkowo język w trakcie tej "podróży" przesuwał sie na prawo (w prawym bucie) i lewo (w lewym). Dyskomfort zaczął dokuczać bardziej. Kostka i kawałek nogi powyżej już nie były tak dobrze stabilizowane jak być powinny w rolkach za tę cenę
Na szczęcie poradziłem sobie z tymi problemami.
Mimo tego ,że liner można termoformować na specjalnej maszynie salomona ( tak też się stało) niestety prawa noga jest słabiej trzymana przez but:( Przez to ostatnio sobie obtarłem piętę
Oczywiście bez problemu można zawiązać go tak ,że przylegnie jak gorący wosk do ciała ale wówczas zawsze jakaś część stopy zaczyna mnie boleć. Powodem może być moja prawa stopa która jest dłuższa ( dosyć dziwne-jakoś na odwrót być powinno chyba).
Ale dalej o rolkach: jeśli chodzi o materiały z których są wykonane nie mam najmniejszych zastrzeżeń-solidne i dbale. Szyna ok z możliwością regulacji poprzecznej.
Natomiast jeśli chodzi o kółka w twoim modelu są dwie różne średnice kółek w każdej rolce co może zwiększyć koszty eksploatacji.
Reasumując generalnie jestem zadowolony.
Ps Kto pyta nie błądzi
Teraz jednak gdy już zrobiłem na nich trochę kilometrów życie zweryfikowało moje uwielbienie. Otóż jeśli chodzi o wady to trzeba przede wszystkim powiedzieć coś o linerze: po 6 miesiącach język zaczął się wsuwać do wnętrza buta deformując się troszkę i uciskając na moje palce (ból ból ból).Dodatkowo język w trakcie tej "podróży" przesuwał sie na prawo (w prawym bucie) i lewo (w lewym). Dyskomfort zaczął dokuczać bardziej. Kostka i kawałek nogi powyżej już nie były tak dobrze stabilizowane jak być powinny w rolkach za tę cenę
Mimo tego ,że liner można termoformować na specjalnej maszynie salomona ( tak też się stało) niestety prawa noga jest słabiej trzymana przez but:( Przez to ostatnio sobie obtarłem piętę
Ale dalej o rolkach: jeśli chodzi o materiały z których są wykonane nie mam najmniejszych zastrzeżeń-solidne i dbale. Szyna ok z możliwością regulacji poprzecznej.
Natomiast jeśli chodzi o kółka w twoim modelu są dwie różne średnice kółek w każdej rolce co może zwiększyć koszty eksploatacji.
Reasumując generalnie jestem zadowolony.
Ps Kto pyta nie błądzi
- michał1990
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: powerslide c
- Jeżdżę od: 04 lip 1998
- Kontakt:
te piloty maja szyne 3x100 + 1x84mm przynajmniej na zdjeciu:D
ja mam rollerblady TF wersje dla meżczyzn i jeździ sie dobrze chociaż troche uwieraja i mam odciski ale to kwestia przyzwyczajenia
ja mam rollerblady TF wersje dla meżczyzn i jeździ sie dobrze chociaż troche uwieraja i mam odciski ale to kwestia przyzwyczajenia
Pozdrawiam
Michał Machowski
Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl
Michał Machowski
Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl
rollerblade ligtning to zupełnie inna półka cenowa i technologiczna niż ten salomon !!! ten salomon który pokazujesz to najwyższy model mobajże sprzed roku. Prawda - salomon odchodzi od rolek - podobno dlatego że miał za drogie - ale też najlepsze nie da się ukryć. Ja miałam w ręku Salomona pilota V i rollerblade marathon carbon - model jeszcz wyższy od ligtninga- i salomon to zupełnie inna klasa chociażby wykonania. Tak prozaiczna rzecz jak "naklejki" na rollerbladzie za ponad 1000 wyglądały jak kalkomania ze sklejanych samolocików mojej małej pociechy a w salomonie wszystko extra natryskiwane itp. Ogólnie ja jestem całą duszą i sercem za Salomonem chociaz ostatnio fajne role kupił brat - chyba w tym sklepie do którego dałaś linka - rollerblade Crossfire - <-------->/item195165370_rol ... _29_5.html
pojechał do Krakowa z Katowic specjalnie po to
Ale zaoszczędził prawie 500 zł bo u nas w Katowicach wszędzie koło 1000 chodzą.
pojechał do Krakowa z Katowic specjalnie po to
- WFH
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Cavalli
- Jeżdżę od: 01 cze 1995
- Kontakt:
Ja bym raczej twierdzil, ze rolki Salomona i Rollerblade'a sa(byly) podobnej klasy. Wszystko zalezalo od poszczegolnych modeli. A Salomon wycofal sie z rolek, bo jako firma przynosili duze straty.Asiunia pisze:rollerblade ligtning to zupełnie inna półka cenowa i technologiczna niż ten salomon !!! ten salomon który pokazujesz to najwyższy model mobajże sprzed roku. Prawda - salomon odchodzi od rolek - podobno dlatego że miał za drogie - ale też najlepsze nie da się ukryć. Ja miałam w ręku Salomona pilota V i rollerblade marathon carbon - model jeszcz wyższy od ligtninga- i salomon to zupełnie inna klasa chociażby wykonania. Tak prozaiczna rzecz jak "naklejki" na rollerbladzie za ponad 1000 wyglądały jak kalkomania ze sklejanych samolocików mojej małej pociechy a w salomonie wszystko extra natryskiwane itp. Ogólnie ja jestem całą duszą i sercem za Salomonem chociaz ostatnio fajne role kupił brat - chyba w tym sklepie do którego dałaś linka - rollerblade Crossfire - <-------->/item195165370_rol ... _29_5.html
pojechał do Krakowa z Katowic specjalnie po to![]()