Tanie, a dobre rolki dla kobiet - krótki opis.

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

MichalS
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Tanie, a dobre rolki dla kobiet - krótki opis.

Post autor: MichalS » ndz czerwca 10, 2007 11:02

Witam,
Wczoraj kupiłem mojej lepszej połówce nowe rolki. Przez ponad godzinę przymierzyła kilka modeli, począwszy od drogich takie jak Rollerblade (chyba Activia) za 550zł poprzez Fila Primo Alu (za 400zł), K2 Athena (za 350zł), a na tanich i niefirmowych roleczkach za 150zł skończywszy. Bezapelacyjnie najwygodniejsze okazały się te najdroższe - nic dziwnego - niestety fundusze nie pozwalały na taki zakup.
Ciekawą propozycją okazały się jednak K2 Athena przecenione z 460 (jeszcze tydzień temu tyle kosztowały) na 350zł. Jednak tam kółka były nieco zbyt twarde - 80mm/80A (dziewczę waży nieco ponad 50kg). Z tego też powodu odpadły Fila Primo Alu (z kółkami 84mm/83A). Na półce natrafiliśmy na jeszcze jedną przecenę z 300 na 200zł - rolki Go Sport (Galactik). Kółka idealne dla dziewczyny, która ceni sobie komfort - 80mm/78A, łożyska ABEC7 (sprawdziłem, faktycznie napis na płozie zgadza się z oznaczeniem na łożyskach). Płoza aluminiowa. Sprytny patent ze sznurowaniem - jakieś zapięcie z zębatką - mojej kobiecie bardzo się to spodobało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tu uwaga! Modeli firmy Galactik jest wiele - żadne z nich nie są jakoś konkretnie nazwane - różnią się jedynie wyglądem oraz kółkami. Ale jak się okazało jedne były wygodne i konstrukcja przemyślana, inne były plastic-fantastic-tandeta. Tak więc nie można stawiać wszystkich tanich rolek pod jedną kreską.
Warto także zauważyć, że numeracja wielkości buta jest zawyżona. Otóż okazało się, że w rolkach jakie ma moja kobieta nr 39 odpowiada rzeczywistemu 37-38.

Wczoraj dziewczę przejechało kilka kilometrów i jest zachwycone. Rolki są idealnie ciche (cichsze niż moje Fila Primo Alu) i ponoć bardzo wygodne.

Według mnie przy cenie 200zł warto się nimi zainteresować. Gdyby kosztowały tyle co niedawno, czyli 300zł to już nie byłby to aż tak korzystny zakup bo przecież jedynie za 50zł więcej byłyby K2 Athena - niewątpliwie lepsze.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn czerwca 11, 2007 11:31 przez MichalS, łącznie zmieniany 1 raz.
Niekontrolowany, żywy pocisk na ośmiu kółkach

Awatar użytkownika
cinas83
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: cinas83 » ndz czerwca 10, 2007 12:04

najważniejsze że wszyscy są zadowoleni:)

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » pn czerwca 11, 2007 11:32

Tym bardziej, że wczoraj dziewczyna spędziła 2h z rolkami na nogach i jedyne co jej doskwierało to brak kondycji. Rolki natomiast były wygodne, a wentylacja stosunkowo skuteczna.

Diego

Post autor: Diego » pn czerwca 11, 2007 8:00

Oo, a dla facetów nie ma czegoś podobnego? :)

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » pn czerwca 11, 2007 10:54

Jest wersja męska - niemal identyczne jak te opisane tutaj z tą różnicą, że jest inna kolorystyka, twardsze kółka (zdaje się, że 80mm/82A) i zwyczajne sznurowanie. Niestety męska wersja nie jest w przecenie i kosztuje 300zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”