Różnica pomiędzy 4x100mm a 3x100mm+84mm

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
bieliks
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Różnica pomiędzy 4x100mm a 3x100mm+84mm

Post autor: bieliks » pn sierpnia 22, 2005 1:57

Pytanie takie jak w temacie, a dokładniej jakie są różnice w jeździe na tych dwóch płozach?? Chodzi mi o płozy mogemy.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pn sierpnia 22, 2005 2:39

Zestaw 3x100+84mm został wymyślony po to aby posiadacze butów o standardowym rozstawie mocowania mogli koszystać z większej prędkości jaką dają 100-tki bez zwiększania wysokości zestawu.

Ogólnie rzecz biorąc odległość od podeszwy stopy do podłoża w zestawie 3x100+84 jest taka sama jak w 5x84mm.

W obu powyższych przypadkach przy tradycyjnym rozstawie mocowania(3x100 i 5x84), najwyższy punkt drugiego kółka przypada zaraz pod przednim mocowaniem, oczywiście jeżeli masz zestaw ustawiony tak jak trzeba czyli 50/50.

Jeżeli przy standardowym rozstawie mocowania 165mm wstawisz kółko 100mm to twój zestaw powędruje automatycznie o 16mm w górę co absolutnie nie jest pożądane.

Dlatego też wprowadzono buty o zwiększonym rozstawie mocowania 195mm tak aby przednie mocowanie przypadało pomiędzy pierwszym a drugim kołem pozwalając na obniżenie zestawu do wyskości takiej jak w 5x84 czy 3x100+84mm.

4x100mm jest dużo szybszym zestawem niż 3x100.

A na marginesie nie polecałbym kupowania szyn Mogema, tylko radzieckie czołgi są cięższe od nich.

Jeżeli chcesz dobrą szynę 4x100 to polecałbym Maple

Obrazek

poniżej 100 euros
więcej wiadomości niestety po angielsku
tutaj
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
Marek
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Marek » pn sierpnia 22, 2005 3:03

Ale niestety MOGEMY są bardzo trwałe, wytrzymałe kogo stać na wymiane płozy co sezon. . . . . .

Awatar użytkownika
bieliks
Kontakt:

Post autor: bieliks » pn sierpnia 22, 2005 3:26

powerhouski pisze:4x100mm jest dużo szybszym zestawem niż 3x100.
A tak w praktyce ktoś jeździł i ma porównanie??

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pn sierpnia 22, 2005 3:36

A tak w praktyce gdybym nie wiedział to nie zabierałbym głosu. 8)

Niestety, nie zgodzę się z Markiem. Może Mogema jest trwalsza od takiego Powerslide, ale o ile 3-4 lata temu uważałem Mogemę za jedną z najlepszych firm, to niestety zdanie zmieniłem bazując na osobistym doświadczeniu i zdaniu innych.

Awatar użytkownika
bieliks
Kontakt:

Post autor: bieliks » pn sierpnia 22, 2005 4:01

Ja tu nie kwestionuje niczyjej wiedzy :D :D :D . Chodzi mi tylko o to, że dużo szybszy zestaw to pojęcie względne .... Może ktoś jeszcze jest w stanie wypowiedzieć się na tem temat. Im więcej opinii tym lepiej :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pn sierpnia 22, 2005 4:11

Bieliks,

jeżeli chcesz konkretów spraw sobie obydwa zastawy i wypróbuj je.
Niestety wrotkarstwo nie odbywa się na stadionach o jednolitych wymiarach pokrytych dachem gdzie warunki atmosferyczne nie odgrywają roli i wyniki i sprzęt można porównywać.

Z punktu widzenia czystej fizyki są szybsze. Z czysto subiektywnego punktu widzenia, zawodników klasy międzynarodowej są szybsze. W tym roku najlepszy czas na 200m TT jechany na 4x100 był lepszy o 0,3 s niż w ubiegłym roku na 3x100. Inny tor, inne warunki atmosferyczne...

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » pn sierpnia 22, 2005 4:26

hmm, ten Maple wydaje sie byc swietna szyna.
Na przyszly rok chce przejsc na 4x100 ... no to juz chyba wiem jaka szyne bede sobie zalatwial :)

100E to swietna cena. Za moja rame Mogemy zaplacilem.... szkoda gadac :-)
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn sierpnia 22, 2005 4:41

Co powiecie o tej szynie?

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
bieliks
Kontakt:

Post autor: bieliks » pn sierpnia 22, 2005 4:45

Niestety eksperymentowanie ze sprzętem kosztuje więc pytam na forum.

Jeśli będe miał okazje przejechać się na obydwu zestawach to napewno to zrobię i zaspokoję swoją ciekawość ale póki co zostaje mi teoria i opieranie sie o opiniach i doświadczeniach innych. A przecierz ciekawość to nie zbrodnia...

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn sierpnia 22, 2005 4:52

Sądzę, że szybsze są 4x100mm. W technice jazdy szybkiej bardziej obciąża się tyły rolek wypychając je do przodu - nieraz w zwolnionym tempie można zobaczyć jak tylne kółka jako pierwsze stykają się z podłożem. Dopiero później idzie wszystko na dziób. Ale odepchnięcie też należy do tylnych kół. Po prostu wypadkowa sił środka ciężkości (przy poprawnej postawie jadącego) jest centralnie w tyły rolek.

I teraz jeśli mniejsze kółko (weźmy te 84mm jako drugie w szynie 3x100mm i 1x84mm) styka się z ziemią, musi ono nabrać o wiele większych obrotów niż kółka 100mm. W związku z tym jakby zwolni rolki. Kółka w zestawie 4x100mm szybciej nabiorą obrotów do danej prędkości niż kółko 84mm.

Pamiętajcie też o tym, że jazda na rolkach to wielka praca z pokonaniem tarcia!

Poprawcie, jeśli się mylę.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
bieliks
Kontakt:

Post autor: bieliks » pn sierpnia 22, 2005 5:00

No mi się zdaje, że szybkość jest ta sama, a inna prędkość kątowa kółka mniejszego. A tak poza tym to kółko 100mm ma większą bezwładność i dłużej będzie się kręciło co wyjaśnia prostrze utrzymanie szybkości na 4x100mm. Jęśli ja się mylę to też proszę niech mnie ktoś poprawi...

Dzięki za opinie już mi się rozjaśniło :) :) :)

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn sierpnia 22, 2005 5:05

Tak! Szybkość ta sama, ale obroty inne! 84mm ma mniejszą średnicę, więc żeby się toczyło z tą samą prędkością co 100mm musi więcej pracować no i łożysko się więcej "grzeje". Czyli ma dłuższy czas rozkulania się do prędkości kółek 100mm - mówimy o prawidłowej technice prowadzenia rolek z tyłu w przód. Oczywiście te czasy to nanosekundy, ale też jest tarcie i odpychamy się co chwilę.

Jeśli chodzi o bezwładność - masz rację, dłużej się będzie kręcić, ale trzeba nabrać tej prędkości, a tu siły trzeba włożyć więcej niż na 5 kółkowych 80mm czy 84mm. Ale jak organizm się zaadaptuje i technikę będziesz miał dobrą, no to czasy łamane będą :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
PiciuM
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: PiciuM » pn sierpnia 22, 2005 10:15

bieliks pisze:A tak poza tym to kółko 100mm ma większą bezwładność i dłużej będzie się kręciło co wyjaśnia prostrze utrzymanie szybkości na 4x100mm. Jęśli ja się mylę to też proszę niech mnie ktoś poprawi...
No wiec poprawiam jak poproszono.

Bezwladnosc kolka 100mm nie ma wogole wplywu na utrzymanie predkosci zawodnika - dlaczego ???
Czysta fizyka wiekszy wplyw - gdy mowimy o bezwladnosci - ma masa calego rolkarza :!: Oczywiscie gdy wezmiemy do reki rolke i porownamy 84 i 100 to ta druga bedzie sie dluzej krecic. Jednak ciezszy rolkarz wywiera wiekszy nacisk na powierzchnie co daje w rezultacie wiekszy opor.

Przewaga 100mm polega na tym, ze latwiej pokonuje opory toczenia, a scislej mowiac nierownosci. W skali makro mozno to porownac do podjezdzania rowerem pod kraweznik - sprobuj podjechac pod ten sam kraweznik rowerem typu BMX oraz rowerem z kolami 26''. Ktorym bedzie latwiej :?: Odpowiedz nasuwa sie sama.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

PiciuM
SlowSpeedSkater
Sponsorowany przez Przedsiębiorstwo Usług Inżynieryjnych "PIMAN"

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » pn sierpnia 22, 2005 10:55

bezwladnosc wtraca swoje 2 grosze do interesu, ale w innym momencie.

Zico stwierdzil "I teraz jeśli mniejsze kółko (weźmy te 84mm jako drugie w szynie 3x100mm i 1x84mm) styka się z ziemią, musi ono nabrać o wiele większych obrotów niż kółka 100mm. W związku z tym jakby zwolni rolki."

I tutaj tkwi blad w mysleniu. Owszem, kolka 84mm musza osiagnac wieksza predkosc, ale energia do osiagniecia tej predkosci liczy sie jako bezwladnosc*predkosc obrotowa.
Wiec w naszej sytuacji (przyjmujac pewne zalozenia) duze kolka 100mm o wiekszej bezwladnosci, ale mniejszej predkosci obrotowej maja ta sama energie co male kolka 84mm o mniejszej bezwladnosci, ale wiekszej predkosci obrotowej.

Oczywiscie problem wiekszych oporow tocznych pozostaje, ale to jest inna kwestia.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”