Proszę o pomoc przy wyborze łyżworolerk na studia!

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

zuczek_1985

Proszę o pomoc przy wyborze łyżworolerk na studia!

Post autor: zuczek_1985 » wt lutego 19, 2008 1:24

Witam wszystkich serdecznie!
Jak napisałem w temacie (to nie żart) potrzebne są mi rolki na studia. Mam taki przedmiot "łyżworolki" gdzie będziemy się uczyli jeździć na rolkach. Między innymi: przeplatanka w przód i w tył, skoki przez drobne przeszkody, gra w hokeja i piłkę nożną. Niestety nie mam absolutnie żadnego pojęcia o rolkach. Nie wiem czy po skończeniu tego przedmiotu będę na nich dalej śmigał, dlatego nie chcę wydawać poważnych pieniędzy. Na aukcjach internetowych znalazłem kilka ofert. Proszę o jakąś podpowiedź. Koszt w jakim chciałbym się zmieścić to 250zł.

<nie podajemy linków>/item313996553_profesj ... zm_42.html
<nie podajemy linków>/item314594107_rolki_r ... _r_43.html
<nie podajemy linków>/item315333357_lyzworo ... _43_4.html
<nie podajemy linków>/item314918871_rolki_n ... praye.html
<nie podajemy linków>/item315103771_super_r ... m_42_.html
<nie podajemy linków>/item309158567_rolki_h ... ar_41.html

A te pozycje wydają mi się najatrakcyjniejsze:

<nie podajemy linków>/item314848242_rolki_r ... 28_42.html
<nie podajemy linków>/item309309005_lyzworo ... mocja.html
<nie podajemy linków>/item314023825_rolki_k ... arto_.html
<nie podajemy linków>/item315379779_lyzworo ... bec_7.html

Najbardziej by mi zależało na opinii o tych roleczkach:

<nie podajemy linków>/item311786678_rolki_l ... anie_.html

Z góry THX dla wszystkich, którzy posłużą mi dobrą radą. ;)

Awatar użytkownika
dzosef
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc przy wyborze łyżworolerk na studia!

Post autor: dzosef » wt lutego 19, 2008 9:23

Fajne studia, za moich czasów takich nie było ;) :D :D

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » wt lutego 19, 2008 9:30

No to jak będziesz teraz chciał pojechać na maraton, możesz mówić, że masz zjazd na podyplomowych. :bom:
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
miko
Czterokółkowiec bez hamulców

Post autor: miko » wt lutego 19, 2008 4:03

Wtaj - No naprawdę super sprawa, zazdrościmy Ci! :)

Drobny szkopuł w tym, że z wyliczonych przez Ciebie zastosowań hokej i rollersoccer będą wymagać bardziej wytrzymałej rolki. Do nauki jazdy to każda lepsza się nada.
Ale z drugiej strony to wątpie abyście łojli te rolki o asflat ucząc się dopiero jeżdzić... Jakaś porządniejsza para z tych co podałeś powinna Ci styknąć... zaraz je oglądne...

Dobra: "Znana" firma L.A Sport odpada - tam wszystko wygląda tak, jakby miało się zaraz pogiąć i połamać. Płozy wyglądają jakby były produkowane z tego samego aluminium co widelce w dawnych stołówkach.

A może Powerslide D1 - to chyba Twój rozmiar a marka nienajgorsza: http://www.zicoracing.com/index.php?pro ... prod_id=96
Ostatnio zmieniony wt lutego 19, 2008 4:10 przez miko, łącznie zmieniany 2 razy.

zuczek_1985

Post autor: zuczek_1985 » wt lutego 19, 2008 4:04

Czy ktoś mi pomoże? :? Zerknijcie chociaż na te roleczki Londway i powiedzcie czy warto je zakupić. Pozdrawiam.

zuczek_1985

Post autor: zuczek_1985 » wt lutego 19, 2008 4:11

Dzięki Miko za zainteresowanie. Oczywiście jeżeli mi się spodobają zajęcia i nauczę się jeździć w miarę przyzwoity sposób to na pewno będę na nich jeździł nawet po zakończeniu przedmiotu. Prowadzę aktywny tryb życia (rower, biegi, piłeczka) więc na rolki też znajdę czas. Zawsze to jakieś urozmaicenie.

No rzeczywiście to mój rozmiar. Jeżeli masz jeszcze jakieś propozycje to chętnie je przejże.

Dzięki Miko za wszystkie informacje i propozycje.
Ostatnio zmieniony wt lutego 19, 2008 6:56 przez zuczek_1985, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miko

Post autor: miko » wt lutego 19, 2008 4:24

zuczek_1985 pisze:Czy ktoś mi pomoże? :? Zerknijcie chociaż na te roleczki Londway i powiedzcie czy warto je zakupić. Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o te rolki <nie podajemy linków>/item311786678_rolki_l ... anie_.html

hm... nie mam pojęcia. Wyglądają całkiem nieżle, mają chyba koła HYPER - czyli firmowe. Bardzo ciekawa płoza. Ładna kolorystyka. Problem taki, że nie bardzo mogę je znaleźc w sieci, jeśli już to znajduje info na czeskich stronach... dlaczego? Skoro są w rolce dobre koła i łożyska twincam, to nie może to być zły produkt, co myślicie? Szyna jest ażurowa, to chyba niewskazane do ostrej jazdy (dlatego sprzedawca piszę, że nie nadają się do skoków). Hokej to ostra jazda i wymaga od rolki.
Lepszy opis jest na botas.pl --> http://www.botas.pl/sklep/70_915_Landwa ... 8_39_41-43
Zwróc uwagę na przeznaczenie:
Przeznaczenie: rekreacyjna i sportowa jazda fitness i kondycyjna, średnie i duże obciążenie, dla średniozaawansowanych i doświadczonych
użytkowników.
Reasumując moje spostrżenia: jesli uda ci sie je kupić za nie więcej niż 200 złotych (z wysyłką) to ja bym brał. Najwyżej w hokeja będziesz grał ostrożnie. :)

Jeszcze:
Ze strony: http://arbiter.pl/galeria/lyzworolki
PyziDriver84 2006-09-17 07:44:27.013525
Witam wszystkich. Mam 22 lata. na rolkach jeździłem ostatni raz w podstawówce. ale kiedy poszedłem na studia na AWF do Wrocławia okazało się że będę miał przedmiot ŁYŻWIARSTWO ROLKOWE. nie było wypożyczalni więc każdy musiał kupić swoje. Więc kupiłem jak szybko się da z Allegro ze sklepu rolki marki LEGEND za 150 zł. Abec 7. jescze wtedy nie wiedizałem co to znaczy. i powiem tyle że wciągnęło mnie to bardzo. naprawdęrolki bardzo dobrze się spisały a jazda po wrocławiu to sama przyjemność szczególnie w nocy po 21 00 na sępolnie gdzie jest mnóstwo tras rowerrowych i jest wyłożony idealnie gładziutki asfalcik. ale też kostka raczej płyty przed rynkiem czy koło galerii sięidealnie nadają. naprawdęmozna pośmigać tak że ludzie zazdroszczą. jedyny problem to kółka za szybko się ścierają. w sumie sięnie dziwie jak podczas jednego wypadu robie 50 km. Zapomniał bym podobno szynęmam wyminialną i tyko wystarczy isć do sklepu i kupić płozę i mam łyżwy. P.S. wjechałem na rolkach do Galerii dominikańskiej. od dołu koło fonntan. ochroniarsze nawet nie milei szans mnie dogonić pozdrawiam naprawdę warto jeździć. niech wróci moda z przed 8 laty kiedy cała Polska jeździła.

zuczek_1985

Post autor: zuczek_1985 » pt lutego 22, 2008 11:53

Siemka!
Możecie jeszcze tylko zerknąć na tą pozycję?

Tempish Fitness
http://www.botas.pl/sklep/produkt.php?cid=70&pid=888

Jak ją oceniacie? Czy może lepszy będzie model zaproponowany przez Miko?

POWERSLIDE D 1
http://www.zicoracing.com/index.php?pro ... prod_id=96

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » ndz lutego 24, 2008 9:17

Powerslide mają twardsze kółka, czyli szybsze i trwalsze. Zresztą o kółkach Tempish mógłbym jeszcze parę słów powiedzieć. Niepochlebnych. Powerslide mają też frezowaną płozę a nie wytłaczaną, jak tempish. No i powerslide to marka, chociaż to na pewno nie jest ich flagowy model.
Pozdrawiam
Piotr

Alandy
Ścigant 4x100mm

Post autor: Alandy » pn lutego 25, 2008 8:17

http://www.zicoracing.com/index.php?pro ... prod_id=79

szczerze polecam te rolki

są o niebo lepsze niż wszystkie prezentowane wcześniej

nadają sie do nauki (namówiłem kolege na ich zakup - nauczył się jeździć w pare dni)

nadają sie do hokeja, skoków

nadają się nawet na spróbowanie maratonu

warto dołożyć 100 zł i by c zadowolonym z rolek przez co najmniej 2 lata, niż wydać 100 zł mniej i być niezadowolonym praktycznie od początku

pozdrawiam
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"

Alandy
Ścigant 4x100mm

Post autor: Alandy » pn lutego 25, 2008 8:21

a jakby kaski zabrakło - zawsze można zwrócić się z podaniem do samorządu studenckiego o "dofinansowanie celowe"
dobrze uzasadnić(bark własnych środków, konieczność zakupu rolek ze względu na zajęcia na studiach - coś jak "na książki" ;)) i jest spora szansa że część kwoty dołożą
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"

Awatar użytkownika
miko

Post autor: miko » pn lutego 25, 2008 10:35

Zuczek, Powerslide powinny teraz tanieć, jeśli nie u Zico, ta są jeszcze w botas.pl - jeśli jest rozmiar to bierz Powerslide CELL II i nie gadaj :)
To dobra rolka, właściwie powiedziałbym uniwersalna, pojeżdzisz po mieście a nawet większe dystanse możesz robić (na początek masz tam koła 84mm i płozę 255mm - wystarczająca, żeby zrobić maraton), poskakać trochę można, hokej jak najbardziej wchodzi w grę, jeśli Ci się spodoba i będziesz np chciał jeżdzić w kategorii fitness/maraton to sprzedasz ją i kupisz inną (droższą). Jeśli nie pójdziesz w maratony, to będziesz więcej jeździć a potem zaczniesz trenować freerajd, a potem freestyle slalom na cellach. Jak się już zajawisz na maksa slalomem to oczywiście zmienisz rolkę na droższą itd...

Bierz Powerslide CELL II i nie marudź :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”