Są modele które wychodzą w wersjach dla kobiet i dla mężczyzn choć w dużej części różnica jest jedynie powierzchowna tzn inna szata graficzna. Modele topowe różnych marek nie są zróżnicowane wg płci, co jasno pokazuje że zróżnicowanie niższych modeli jest jedyne zabiegiem marketingowym.
Co do twojego wyboru: jak dobrze zrozumiałem chcesz jeździć nie tylko po idealnie gładkich ścieżkach rowerowych ale również poruszać się po mieście aby dojechać z punktu A do B. A Sprzęt który wymieniłem powyżej jest najtańszym godnym polecenia wyborem do takiego przeznaczenia.
Rozumiem że jesteś kobietą i że wygląd ma dla Ciebie znaczenie, ale przede wszystkim wygoda. Po co ci rolki które będą ładnie wyglądały stojąc pod ścianą, bo nie będziesz w stanie w nich jeździć, a uwierz mi że o to nie trudno: jeśli gdy przymierzasz rolki coś cię lekko uciska, możesz być pewna że po godzinie jazdy ten ucisk przerodzi się w ból nie do zniesienia.
Wracając do tematu. Mogłem Cię też nie zrozumieć i może chcesz jeździć czysto rekreacyjnie, po ścieżkach rowerowych, głównie przodem bez żadnego kombinowania. Wtedy w grę wchodzą również np Rollerblade Activa 84 lub Rollerblade Spark. Niezłe są też Powerslide z serii Phuzion ale niestety w większości mają koła 90mm - moim zdaniem troszkę zbyt duże do nauki.
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4