Poszukuje rolki do sprintu

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Puncher
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Poszukuje rolki do sprintu

Post autor: Puncher » wt lutego 08, 2005 9:35

Witam jeżdże już 10 lat na rolkach do fitness it ta prędkosć mnie już nie zadowala chciałbym jeżdzić duż szybciej na krutkie dystansy bo to mnie najbardziej rajcuje mój rekord na prostej na rolkach Oxygen ATV L 5. 72mm 82A ABEC3 40km/h :( chciałbym dużo szybciej dlatego chce zmienić rolki (tak wogule to jaki jest rekord prędkości na rolkach oczywiście bez żadnych pomocy typu za samochodem itp. podajcie też własne i na jakich rolkach bo nie mam odniesienia do swojego rekordu).

Podaje rolki które mnie zainteresowały moge przeznaczyć na ten cel około 2tyś.
ROCES:
Tsunami,Stealth.
ROLLERBLADE:
Problade 84,Lightning 8
K2:
Recon MSL,Marathon 8,0
POWERSLIDE:
R3 Spirit

Może wiecie gdzie je dostać i po ile.
Które są z nich najszybsze a może znacie jeszcze szybsze :twisted: to dajcie znać.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

prędkość

Post autor: powerhouski » śr lutego 09, 2005 1:01

Hej Puncher,

Co będziesz wydawał pieniądze na sprzęt!

Jeżeli rozwijasz 40km/h na płaskim na recreacyjnych 72mm to każda firma da ci sprzęt za darmo i jeszcze kontrakt zawodowy dołożą...

Brakuje ci tylko 3km/h do średniejprędkości Duggento podczas bicia recordu świata. Najwyższy czas aby ktoś go zdetronizował :lol:

200mm w 18 seconds? Taka prędkość uplasowałaby cię na 6 miejscu wśród seniorów na ostatnich MŚ.

Czołgiem

Tomek
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Puncher
Kontakt:

Post autor: Puncher » śr lutego 09, 2005 5:42

witaj powerhouski

Nieżle mi słodzisz :D , powiedz jeżeli sie przeżuce z rolek 4x72mm ABEC3 na 5x84 lub 90mm ABEC7 to ile mniej więcej może wzrosnąć prędkość maksymalna? :roll:

Są w polsce zawody na których można się pościgać na krótkich
dystansach 200,400,1000m :?:

aha i prosze powiedz mi coś na temat tych rolek które wymieniłem które są dobre?

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

kółka

Post autor: powerhouski » czw lutego 10, 2005 12:57

Cześć puncher,

Cieszę się że masz poczucie humoru i potraktowałeś moje komentarze z przymrużeniem oka...

Rolki na których jeżdzisz mają małe kółka i krótką płozę. Tym samym są bardzo zbliżone do hokejowych. Na takich rolkach prędkość jaką rozwijasz zależy od szybkości pracy nóg. Możesz przyspieszyć na nich ale nie możesz utrzymać prędkości. Oprócz tego wysoki but z plastikową łuską nie pozwala ci na wykorzystanie całego zakresu ruchu.

Jeżeli przesiądziesz się na większe kółka to długość płozy automatycznie musi się zwiększyć. 5x80mm płoza ma długość 32,51cm, 5x84mm 34cm, a 5x90 36,32cm.

Jak widać zmiana sprzętu będzie musiała odbić się na twojej jeździe. Dłuższy zestaw spowoduje zwolnienie pracy nóg i dopiero po okresie adaptacji będziesz mógł zauważyć zmianę na lepsze.

Także nie nastawiaj się na natychmiastową poprawę...

Wybór sprzętu zależy od wzrostu, rozmiaru buta, twojej techniki, gdzie jeździsz i w mniejszym stopniu wagi ciała.

Napisz trochę więcej o sobie...

Czołgiem

tomek

[/list]

Puncher
Kontakt:

Post autor: Puncher » czw lutego 10, 2005 8:55

cześć powerhouski

No to trochę o mnie

Zanim zaczołem jeżdzić na rolkach troche biegałem w liceum
na 60m[7s.70setnych] i na 1000m[3.mim.5s]więs chyba nienajgożej.
Na rolkach dopiero w te wakacje zmieżyłem sobie prędkość maksymalną
bez żadnych przygotowań ,myślałem ze dam rade co najwyżej ze 30km/h a tu niespodzianka 40km/h moim celem do wczoraj :lol: było pojechać 50km/h ale jak zobaczyłem strone z rekordem na 200m 54,96km/h więc mam nowy cel! :wink:

A moje wymiary to :
Noga 43, wzrost 179cm, waga 75kg moja technika w tych rolkach nie jest zbyt dobra bo przy prędkości 35km/h zaczynają''tańczyć''i powoli trace kontrole.
Jeżdże głównie po mieście ale mam kilka prostych więc nie nażekam.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

rolki

Post autor: powerhouski » czw lutego 10, 2005 3:06

Cześć puncher,

Najlepszą dla ciebie byłaby szyna 4x100mm 13.2 cala z butem o rozstawie 195mm. Oczywiście niski sztywny but.

Przejście z twojego obecnego sprzętu na setki bedzie napewno szokiem ale przy szynie 4x100 możesz stopniowo zwiększać wielkość kółek. Zacząć od obecnych 72mm pożniej zwiększyć do 80, potem 84 i tak dalej.

Szyna 5x84 też byłaby rozwiązaniem ale wcześniej czy póżniej będziesz chciał jeżdzić szybciej i szybciej, a więc setki.

5x90 a nawet Bonta 5x88mm byłyby za długie dla ciebie.

Jeżeli myślisz kontynuować wrotki to nie ma co zawracać sobie głowy szyną 5x80mm...

Nie marnuj pieniędzy na ABEC7. Liczba ABEC nie odzwierciedla szybkości a tylko margines błędu w dokładności wykonania. A poza tym parę startów i z siódemki robi się trójka...

Czołgiem

Tomek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw lutego 10, 2005 10:45

Gratuluję takiego wyniku!

To jest speed na 72mm naprawdę niczego sobie.
Ale mam pytanie: Jak to zmierzyłeś? Jak było z wiatrem? To jest dosyć istotna sprawa. Mój maks jak sobie mierzyłem to było około 41km na prostej obok rowerzysty na 5 kółkowych 80mm (wskazania wg licznika rowerowego) i trwało to może góra 3 sekundy... To było 1,5 roku temu.

Są zawody na prostej 200 metrów w Tomaszowie Lubelskim, właśnie też chcę się sprawdzić na tego typu trasie, ponieważ mam bardzo słabe łuki, nie potrafię na dużej prędkości utrzymać stabilnej postawy i często tracę równowagę. Oczywiście idę do przodu i z biegiem czasu się nauczę, tym bardziej, że już wiem jak.

Jeśli faktycznie masz taki dynamit w nogach, to Tomek nie przesadził z tym, co napisał...

Tomek masz dostęp do jakiejś odzieży Bont`a w dobrej cenie? Spodobała mi się czapka z napisem Bont, taka zimowa. Jakby co, daj znać na @ proszę.

Pozdrów Kasię!
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Puncher
Kontakt:

Post autor: Puncher » pt lutego 11, 2005 7:59

cześć zico
rekord sprawdzałem tak samo jak ty czyli kolega na rowerze obok mnie pogoda z tego co pamiętam to chyba bezwietrzna a jak już to napewno nie wiało mi w plecy.

1.Czy też uważasz że dla mnie rolki 5x90 będą zadługie lepsze 4x100 :?:

2.Lepiej kupić gotowe rolki czy sobie złożyć :?:

3.wybierając łożyska czym sie sugerować :?:

Puncher
Kontakt:

Post autor: Puncher » pt lutego 11, 2005 8:48

Aha małe zprostowanie zaczołem jeżdzić w wieku 12 lat a nie w licelum coś mi sie porzestawiało :roll: pewnie myśleliście że mam trzydziestke na karku ale jeszcze mi do niej daleko :lol:

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » pt lutego 11, 2005 9:20

Cześć Puncher

Moim zdaniem lepiej zrobisz jak sobie złożysz rolki a nie kupisz komplet

Po pierwsze że cie to taniej wyniesie bo przykładowo za Buta zrobionego u Prusa zapłacisz dużo mniej niż za orginalnego firmowego a mi sie wydaje że w niczym nie są gorsze.

Szyne możesz sobie wybrać jaka ci sie podoba łożyska i kółka to wiadome sprawa gustu możesz zmieniać.

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

rolki

Post autor: powerhouski » sob lutego 12, 2005 5:12

Cześć Zico!

Dzięki za pozdrowienia. Kasia wyjeżdża na Mistrzostwa Australii w przyszłym tygodniu.

Masz może fotkę z tą czapką? Jesteśmy dość blisko związani z Bontem i przez jakiś czas reprezentowaliśmy ich interesy w Perth. Australijskie ceny są nieco przystępniejsze niż europejskie, ale muszę wiedzieć dokładnie o co ci chodzi...

A propos mam narodowy kostium China Taipei sponsorowany przez Bonta na sprzedanie. Wersja MŚ w Belgii 2002. Nieużywany z metkami.

Czołgiem

Tomek[/list]

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

łożyska

Post autor: powerhouski » sob lutego 12, 2005 5:25

Z łożysk polecałbym:

Swiss Bones, BSB Swiss, Bont Jessa a przede wszystkim SiNSystems ceramiczne (9 mniejszych kulek i specjalna podkładka zapobiegająca zacieraniu się łożyska na szynie).

Mini łożyska to wielkie G... Różnica wagi jest marginalna. 6g na łożysku co daje 60g zysku na nodze. Wcale się nie kręcą lepiej a czyszczenie to koszmar. Mam kilka kompletów Ninja Mini łożysk, które trwały tylko do pierwszego czyszczenia...

Jeżeli nie jesteś właścicielem banku to jakieś średnio tanie łożyska powinny ci wystarczyć...

Pamiętaj, że sprzęt sam nie jeździ, a najważniejsze to wygodne buty i odpowiednia szyna.

Czołgiem

Tomek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » sob lutego 12, 2005 7:41

Tomek, dzięki za info!

http://www.icpnet.pl/%7Ezico/Berlinmar/23.jpg te ciuszki są niczego sobie:) Dokładnie taka czapeczka - daj znać jakby była możliwośc no i cena odzieży.

Kasiu, Powodzenia!!!
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Puncher
Kontakt:

Post autor: Puncher » ndz lutego 13, 2005 7:32

Hej wiecie może czy w Częstochowie albo we Wrocławiu moża dostać rolki do szybkiej jazdy :?: ewentualnie w Opolu

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

czapka

Post autor: powerhouski » pn lutego 14, 2005 5:35

Hej Zico!

Z tego co wiem, to czapki te nie byly na sprzedaz. Byly one zamowione tylko dla druzyny.

Myslalem, ze moze Danny Finster bedzie chcial sprzedac swoja, ale powiedzial mi ze mu ukradli.

Jeszcze spytam Sare Bont, ale jak na razie to czarno to widze.

Trzymanko

Tomek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”