Od jakiegoś czasu chodzą za mną rolki, więc w końcu postanowiłem sobie jakieś sprawić i zacząć jeździć.
Początkowo myślałem, że za 300/400 już jakieś w miarę dostanę, ale przeglądając neta i czytając forum wychodzi na to, że 2x tyle to może być mało.
Mam nadzieję, że trafiłem w dobre miejsce licząc na pomoc w wyborze i doradzenie w niektórych kwestiach.
Chce jeździć fitness/szybko, lubię prędkość, jazdę na krawędzi, nie boję się upadków itp. Żadnych tricków, skoków ani nic takiego, jazda po ścieżkach rowerowych, względnie w dobrym stanie (Poznań/Piątkowo), tak żeby się zmęczyć porządnie, poczuć prędkość. Docelowo maratony/półmaratony. Doświadczenia na rolkach nie mam prawie żadnego, kiedyś coś tam, ale to dawne dzieje.
Moje wymiary:
wzrost: 190
waga 90
dłuższa stopa 29,5
Czytając forum najczęściej polecane w moim przedziale wagowym są Rollerblade crossfire/igniter więc 700/900 pln. Dałoby radę coś tańszego, albo jakieś alternatywy dla nich, inna firma może? Tych wymienionych używek w moim rozmiarze chyba nie znajdę (z nowymi nie jest łatwo).
Myślałem, też o rzuceniu się od razu na rolki z kółkami 100mm, ale czy to nie jest szaleństwo/głupota? Idzie się nauczyć od razu na takich?
Czy 90 będą absolutnie wystarczające, a może nawet za dużo?
Najchętniej wydałbym do 500 zł, ale za tyle jak wyczytałem z innych tematów tylko używki i tutaj pojawia się problem, czy warto kupować pierwsze rolki na odległość, bez przymierzenia już nie mówiąc o niewiadomej jakości. W tej cenie jestem w stanie coś znaleźć? Przeglądałem sklep Zico, ale tam się zaczynają od 600, Crossfire 90 są, ale niestety tylko w jedym rozmiarze, chyba, że gdzieś tam by się znalazły w magazynie to bym wpadł zobaczyć
Możecie jeszcze polecić jakieś stacjonarne sklepy w Poznaniu, choćby tak, żeby obejrzeć, przymierzyć itp.
Długi post mi wyszedł
Mam nadzieję na kilka rad.