Ćwiczenie hamowania T idzie mi powoli (jak wszystko zresztą
Moderatorzy: null, MirekCz, PeterCave

psotex napisał(a):Witam, jestem początkującą fanatyczką wrotek i potrzebuję pomocy co do hamowania za pomocą dołączonego do roleczki hamulca z wzniesienia na kostce brukowej.
Powiem tak jeżdżę od jakiegoś miesiąca z tym, że większość czasu spędzonego na wroteczkach poświęciłam w domku, ponieważ po pierwszej wyprawie na dwór złamałam nadgarstek![]()
No, ale cóż do rzeczyOd paru dni wychodzę na dwór poćwiczyć jazdę na asfacie i jakoś to idzie
, ale problem pojawił się w momencie zjazdu z wzniesienia i nie mówię tu o wzniesieniu asfaltowym, ale o wzniesieniu wykonanym z kostki brukowej. Zjeżdżając z wzniesienia asfaltowego nie mam specjalnie problemu z hamowaniem za pomocą hamulca wmontowanego w rolkę, ale na kostce tracę równowagę (nierówność i łączenia kosteczek). Jak mam się nauczyć hamowania na takiej kostce i czy w ogóle można w ten sposób na takiej nawierzchni hamować ???

psotex napisał(a):Dzięki bj43 za tak błyskawiczną odpowiedz - hamowanie "T"![]()
Co do mojego "wybaranienia i złamania" to pomimo kontuzji cały ten miesiąc dzień w dzień roleczki były w ruchu(w prawdzie w domu, ale pozwoliło mi to na naukę równowagi).
Co do mojej poprzeczki - może i ją stawiam zbyt wysoko z moim doświadczeniem, ale chciałabym się nauczyć pokonywać wzniesienia (z kostki brukowej), ponieważ chciałabym zamienić auto na rolki w sezonie letnim![]()
Dzięki Gośka

micles napisał(a):Hmm... Coś czuję, że przy 30-40 na godzinę i wilgotnej i nierównej nawierzchni szerokości 2,5m pokrytej dodatkowo liśćmi mogłoby to nie zadziałać
Mój zjazd stamtąd polega na ciągłym wchodzeniu w zakręty (po narciarsku, łyżworolki razem, kolana razem) w taki sposób, żeby jak najbardziej przy tym zwolnić. Wydaje mi się, że robię to dość dobrze, ale nadal do pewnej prędkości krańcowej przyspieszam. Dlatego też myślę, że tylko slide wchodzi w grę, bo na nic innego nie ma miejsca / jest za duża prędkość do wytracenia.

Casc napisał(a):T-stop jest zły, bo w błyskawicznym tempie niszczy koła, więc najlepiej go używać tylko w nagłych przypadkach.
Powrót do Pytania początkujących i rekreacyjnych wrotkarzy / help desk for beginners inline skaters
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości