Pierwsze rolki

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Bogdan510

sprzet.

Post autor: Bogdan510 » śr maja 18, 2005 10:56

Przejrzałem forum.Ale dla gościa który pierwszy raz ma styczność z tym tematem to wiecie co ma w glowie.krótko:
1..nigdy nie jeżdzilem
2. mam b.dobre przygotowanie kondycyjne./bieganie.rower-maratony/
3. chcę ukonczyc maraton poznański
4. czy zacząc od 4 kólek czy 5?
5. jaki kupić sprzęt / kasa ca do 400 zł,/czy sa w internecie?
6. jakie kólka tj o jakiej śrędnicy
7.jaki rozmiar.? buty biegowe do maratonu stosowalem nr. 42/sa to o 2 nr. wieksze od tych w ktorych chodzę /
Prosze o poradę , macie szanse zyskać nastepnego fana tego ciekawego sportu :lol:

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: wełek » czw maja 19, 2005 8:52

Jeśli nigdy nie jeździłeś to na początek zainwestuj też w ochraniacze mały koszt ale przyda sie bo mówie ci że upadki nie uniknione a lepiej żebys sobie krzywdy nie zrobił na początku i nie zraził sie do tego sportu. Każdy z nas sie przewracał i nawet teraz sie przewracamy czasem. Nawet ja ostatnio chociaż już troche jeżdże niezauważyłem patyka wjechałem na niego kółka mi zablokowało i leżałem.

Przygotowanie kondycyjne masz dobre jeśli biegałeś maratony i nie powinieneś mieć problemu z ukończeniem maratonu na rolkach troche może cie wytelepie na rynku chociaż słyszałem że maja trase zmienić, ale zobaczymy.

Myśle że na początek wystarczą ci 4 chociaż jakbyś zaczął od 5 to plus dla ciebie ale z ewentualną zmianą z4 na 5 nie ma problemu. Pamiętam jak ja zmieniłem to jeździło mi sie duzo lepiej i szybciej a tak pozatym to wszystko to samo.

Sprzęt do możesz kupić na <--------> bądź szukać sklepów internetowych. A jeśli bys chciał kupować 5 to słyszałem że można juz kupić szyne z kółkami i łożyskami za 250 nowa chyba u dystrybutowa powerslide to jest dobra cena ale jeszcze buty są też jakieś u nas trener kupował dla kogoś też za 250 też u tego samego dystrybutora to komplet wyniesie 500 ale to tak mówie z pamięci nie musiałbym sie dowiedzieć na bank jesli chcesz to możesz napisać do tego dystrybutora i sie zapytać tu masz maila in_com1@serwus.pl ale może nie ma sensu bo dobre 4 narazie tobie powinny wystarczyć ale to tylko tak napisałm może komuś innemu sie przyda

Kółka radziłbym 80 z twardością 83a, 84a powinny ci wystarczyć na treningi do maratonu i na start

Rozmiar nie musisz brać tak za duży 0,5 albo 1 rozmiar większe to i tak dużo.

Pozdrawiam Paweł

bogdan 510

sprzet

Post autor: bogdan 510 » czw maja 19, 2005 9:46

Wełek-dzięki z a informacje to już jest coś mam pewne punkty odniesienia..pozdrawiam Bogdan

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » czw maja 19, 2005 10:34

Ja osobiscie preferowalbym na poczatku czworki.
Sam sie tak uczylem (rok czworki, intensywnie, teraz juz rok piatki, tez intensywnie) i jezdze :)
Czworki sa dobre zeby nabyc troche obycia z rolkami i nauczyc sie kilku chociazby podstawowych rzeczy... przekladanka w piatkach (ktore maja duzo dluzsza szyne) jest duzo trudniejsza. Ogolnie w piatkach sie trudniej jezdzi, poniewaz w nich rolka jedzie do przodu jak po szynie (ma to swoje plusy... dopoki nie musisz zakrecic:)

Z rolek polecam Salomony... bardzo dobra i sprawdzona firma. Wprawdzie ceny w granicach 500-600zl za naprawde dobry model (bodajze motion 7 w tej chwili wyglada bardzo ciekawie, jakis forumowicz ma to mozesz spytac o wiecej informacji). Z tego co wiem mozna te rolki dostac taniej (nie kupujac w sklepie)... mimo wszystko przymiarke zrobilbym w sklepie - rolki MUSZA dobrze pasowac, inaczej jazda to zadna przyjemnosc. Nie kupuj "na rozmiar".. czasem akurat rolka moze ci nie odpowiadac czy rozmiary sa troche inaczej liczone i mozna z przyjemnosci zrobic sobie udreke...

Kolka standardowo w czworkach do fitnesu/szybszej jazdy to 80mm (czasem nowe maja kolka 78mm, ale sprawdz czy beda pasowaly kolka 80mm, jezeli tak to zaden problem). Twardosc kolek w zaleznosci od wagi... 82A do 85A na asfalt beda dobre (zaleznie od wagi, ja przy 90kg dosyc szybko zajezdzalem 82A, wiec raczej polecalbym 84A/85A przy mojej wadze, ale raczej trudno jest dostac cos twardszego niz 82A)

Jezeli sport sie Tobie spodoba to po roku/dwoch intensywnej jazdy moglbys z powodzeniem przejsc na "cos szybszego"... czas przyzwyczajenia sie do dlugiej szyny/niskiego buta to okolo miesiac, pozniej jeszcze kilka miesiecy na nauczenie sie wykorzystywania zalet niskiego buta i wyrobienie miesni. W sumie w kilka miesiecy mozna z powodzeniem przejsc z czworek na piatki... rozwijana predkosc sporo wieksza.

Tak jak mowil przedmowca, obowiazkowo na poczatku musisz miec ochraniacze. Jak zaczniesz jezdzic szybciej to kask bylby tez milym dodatkiem, ale poki nie bedziesz jezdzil czesto w granicach 25-30km/h to mozna sobie go podarowac.
Przydaje sie na poczatku przecwiczyc wywrotki (upadasz do przodu, nigdy do tylu, upadasz na kolana - ochraniacze, podpierasz sie rekoma - ochraniacze, tak mozna przejechac sie po asfalcie na ochraniaczach)

Jezeli jestes z Poznania (lub z Wroclawia i dasz mi znac do jutra do godz. 10) to moge Tobie bez problemu pozyczyc moj komplet ochraniaczy (rozmiar chyba XL, mam 189cm i b.dobrze mi pasuja) - posiadam caly komplet Salomona (kolana, lokcie, nadgarstki). Komplet jest nieuzywany od roku i moge Tobie go na caly czas nauki pozyczyc za darmo.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt maja 20, 2005 1:47

Mirek ma rację, 4 kółka są lepsze do nauki bo są zwrotniejsze. Trochę jak narty...

But powinnien być wygodny, aczkolwiek dopasowany, luzy w bucie prowadzą do strat energii jak również pęcherzy i otarć. Najlepiej założyć but na nogę, zapiąć, stanąć na rolce i spróbować unieść piętę w bucie. Jeżeli możesz to but jest za szeroki w kostce. Spróbuj kilka różnych rolek jakoże niektóre firmy robią szersze buty, niektóre węższe, podobnie jak z butami do biegania.

Szyna, najlepiej aluminium, rozmiar kółek najlepiej 80mm jak już Mirek nadmienił, jak 78mm to obejrzyj je dokładnie pod spodem czy da się włożyc kółko 80mm, w niektórych wrotkach można, w większości można zdjąc 1-2 mm materiału ze spodu buta zwykle pod 2-gim kółkiem.

Łożyska jakiekolwiek

Mirek ma rację, lepiej kupić lepsze wrotki bo i później łatwiej je sprzedać...

Z jednym się jednak nie zgodzę. Razem z kupnem wrotek powinieneś kupić kask. Złamany nadgarstek się zrośnie, skóra zostawiona na asfalcie zregeneruje się, uraz głowy jest dużo poważniejszym problemem :!:
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » pt maja 20, 2005 2:42

Jak kupujesz rolki to możesz też popatrzyć czy szyna jest odkręcana czasem jest i mógłbys w przyszłości przekręcić szyne na 5 kółek u nas tak robili jesli nie masz zamiaru jeździć zawodowo to wysoki but i szyna na 5 kółek powinna ci wystarczyć. Warto zwrócić uwage może akurat.

Bogdan510

Post autor: Bogdan510 » sob maja 21, 2005 10:09

Dzięki wszyskim za wyczerpujące informacje.Teraz na pewno wiem jak sie za to zabrać.Kask mam bo jezdzę rowerem.żałuję ze nie mieszkam
w pobliżu Waszych ośrodków tylko z pod Zielonej Góry.
A tak bede sie musial sam za to zabrać. O postepach dam znać.
ze sportowym pozdrowieniem Bogdan

MMM

Re: sprzet.

Post autor: MMM » sob sierpnia 20, 2005 10:14

Bogdan510 pisze:Przejrzałem forum.Ale dla gościa który pierwszy raz ma styczność z tym tematem to wiecie co ma w glowie.krótko:
1..nigdy nie jeżdzilem
2. mam b.dobre przygotowanie kondycyjne./bieganie.rower-maratony/
3. chcę ukonczyc maraton poznański
4. czy zacząc od 4 kólek czy 5?
5. jaki kupić sprzęt / kasa ca do 400 zł,/czy sa w internecie?
6. jakie kólka tj o jakiej śrędnicy
7.jaki rozmiar.? buty biegowe do maratonu stosowalem nr. 42/sa to o 2 nr. wieksze od tych w ktorych chodzę /
Prosze o poradę , macie szanse zyskać nastepnego fana tego ciekawego sportu :lol:
Mam podobny problem jak Bogdan510.
Biegam, jeżdże rowerem /maratony/, czasem startuję w AR, z kondycją brak problemów, dawno temu troszkę jeździłem na łyżwach, na rolkach jeszcze nie. Rolki mają służyć przejechaniu etapów na rajdach typu Adventure Trophy, przyjemności i pewnie jak znam siebie pewnie i maraton w przyszłości...

Z niniejszego newsa (i innych stron) wiem już, że:
-szukać dużych kółek
-dla początkującego nie zaczynać od 5-ciu kółek, a zadowolić się 4-ema
-wygodny but

Z tego co zouważyłem zaczynają się przeceny i to chyba dobry okres na zakupy. Budżet do 350 zł, no chyba, że ..... (ale lepiej nie...)
Może ktoś z Was mógłby zaproponować jakieś konkretne modele ?

Znalazłem na przykład rolki firmy K2 exo 3.0 we właściwej cenie, no i w moim rozmiarze ! !, ale nie bardzo wiem co one są warte ....

Z góry dziękuję za pomoc.
http://www.CykloManiak.pl

...............................

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Re: sprzet.

Post autor: PeterCave » sob sierpnia 20, 2005 10:36

MMM pisze:-dla początkującego nie zaczynać od 5-ciu kółek, a zadowolić się 4-ema
można się zadowolić czterema... setkami;)
Ja jak założyłem pierwszy raz rolki do jazdy szybkiej byłem bardzo początkujący (chyba 2 albo 3 lata wcześniej trochę jeździłem, ale to były rolki bardzo kiepskie i nie ma co ich porównywać do fitnesówek). Po niecałych 4 miesiącach (z przerwami) mogłem już spokojnie przjechać maraton. Myślę, że niekoniecznie trzeba przejść klasę "fitness" i przejechać kilkaset kilometrów, żeby spróbować rolek 5-cio kółkowych, lub 4-ro 100 mm. No ale za 350 zł, niestety takich rolek nie kupisz.

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » sob sierpnia 20, 2005 11:40

o tym (czy podobnym) wyscigu byla juz chyba mowa. Docelowo byla polecana rolka k-2 maraton (pewnie pomylilem nazwe...musialbys przejrzec forum) - jest to rolka 5x84 z wysokim butem - laczy dobry komfort jazdy z szybkoscia.
jezeli jezdziles na lyzwach to mysle, ze najlepiej byloby kupic wlasnie cos takiego i po prostu na poczatku troche sie przemeczyc, zamiast kupowac 2 zestawy rolek - najpierw fitnessowe, a potem wyscigowe.

Niestety za cene 350zl raczej czegos takiego nie dostaniesz. Bodajze 2 lata temu byly u nas po przecenach za 500zl - bardzoo dobra cena.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Przemo
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Przemo » ndz sierpnia 21, 2005 12:38

Pewnie Mirek chodziło Ci o rolki K2 model Marathon 8.0. Obecnie cena waha sie w granicach 600zl. Ostatnia cena, jaką widziałem, to 599 zł. Rok temu sprzedawano je w Maks Sporcie za ponad 1000 zł, potem cena spadała w dół i zatrzymała się jak na razie na 599 zł.

Awatar użytkownika
młodziak
Starszy Statystyk
Kontakt:

Post autor: młodziak » ndz sierpnia 21, 2005 10:12

Ja ze swojego doświadczenia mogę też polecić docelową rolkę 4x100. Na rajdach jednak asfalcik zwykle zostawia wiele do zyczenia. Na wspominanym przez Ciebie Adventure Trophy bardzo chwaliłem sobie moje K2 Radical 100. Jednak jak koledzy piszą raczej za cenę 350zł takiej rolki nie dostaniesz.

Do zobaczenia na rajdzie!
SpeedSkating as a part of Adventure Racing

Awatar użytkownika
młodziak
Starszy Statystyk
Kontakt:

Post autor: młodziak » ndz sierpnia 21, 2005 10:14

No i zapraszam na maraton do Poznania! Napierajka będzie tam prowadzić nieoficjalną klasyfikację rajdowców! News z ta informacją pojawi się jak dziewczyny i chłopaki wrócą z Czech.
SpeedSkating as a part of Adventure Racing

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”