Ja osobiscie preferowalbym na poczatku czworki.
Sam sie tak uczylem (rok czworki, intensywnie, teraz juz rok piatki, tez intensywnie) i jezdze
Czworki sa dobre zeby nabyc troche obycia z rolkami i nauczyc sie kilku chociazby podstawowych rzeczy... przekladanka w piatkach (ktore maja duzo dluzsza szyne) jest duzo trudniejsza. Ogolnie w piatkach sie trudniej jezdzi, poniewaz w nich rolka jedzie do przodu jak po szynie (ma to swoje plusy... dopoki nie musisz zakrecic:)
Z rolek polecam Salomony... bardzo dobra i sprawdzona firma. Wprawdzie ceny w granicach 500-600zl za naprawde dobry model (bodajze motion 7 w tej chwili wyglada bardzo ciekawie, jakis forumowicz ma to mozesz spytac o wiecej informacji). Z tego co wiem mozna te rolki dostac taniej (nie kupujac w sklepie)... mimo wszystko przymiarke zrobilbym w sklepie - rolki MUSZA dobrze pasowac, inaczej jazda to zadna przyjemnosc. Nie kupuj "na rozmiar".. czasem akurat rolka moze ci nie odpowiadac czy rozmiary sa troche inaczej liczone i mozna z przyjemnosci zrobic sobie udreke...
Kolka standardowo w czworkach do fitnesu/szybszej jazdy to 80mm (czasem nowe maja kolka 78mm, ale sprawdz czy beda pasowaly kolka 80mm, jezeli tak to zaden problem). Twardosc kolek w zaleznosci od wagi... 82A do 85A na asfalt beda dobre (zaleznie od wagi, ja przy 90kg dosyc szybko zajezdzalem 82A, wiec raczej polecalbym 84A/85A przy mojej wadze, ale raczej trudno jest dostac cos twardszego niz 82A)
Jezeli sport sie Tobie spodoba to po roku/dwoch intensywnej jazdy moglbys z powodzeniem przejsc na "cos szybszego"... czas przyzwyczajenia sie do dlugiej szyny/niskiego buta to okolo miesiac, pozniej jeszcze kilka miesiecy na nauczenie sie wykorzystywania zalet niskiego buta i wyrobienie miesni. W sumie w kilka miesiecy mozna z powodzeniem przejsc z czworek na piatki... rozwijana predkosc sporo wieksza.
Tak jak mowil przedmowca, obowiazkowo na poczatku musisz miec ochraniacze. Jak zaczniesz jezdzic szybciej to kask bylby tez milym dodatkiem, ale poki nie bedziesz jezdzil czesto w granicach 25-30km/h to mozna sobie go podarowac.
Przydaje sie na poczatku przecwiczyc wywrotki (upadasz do przodu, nigdy do tylu, upadasz na kolana - ochraniacze, podpierasz sie rekoma - ochraniacze, tak mozna przejechac sie po asfalcie na ochraniaczach)
Jezeli jestes z Poznania (lub z Wroclawia i dasz mi znac do jutra do godz. 10) to moge Tobie bez problemu pozyczyc moj komplet ochraniaczy (rozmiar chyba XL, mam 189cm i b.dobrze mi pasuja) - posiadam caly komplet Salomona (kolana, lokcie, nadgarstki). Komplet jest nieuzywany od roku i moge Tobie go na caly czas nauki pozyczyc za darmo.