Zapisy na Maraton Sierpniowy w Gdańsku
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
- Mimbla
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
Re: Zapisy na Maraton Sierpniowy w Gdańsku
A nie można by tak: (?)
10:00 start mężczyzn. W pierwszych liniach zawodnicy z licencjami, w kolejnych panowie bez licencji ale start jest wspólny.
10:03 start kobiet. Z przodu miejsce dla kobiet startujących w ramach MP, z tyłu reszta.
10:05 start półmaratonu. Pierwsze linie zarezerwowane dla kadetów i kadetek, dalej zawodnicy bez licencji.
W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami.
10:00 start mężczyzn. W pierwszych liniach zawodnicy z licencjami, w kolejnych panowie bez licencji ale start jest wspólny.
10:03 start kobiet. Z przodu miejsce dla kobiet startujących w ramach MP, z tyłu reszta.
10:05 start półmaratonu. Pierwsze linie zarezerwowane dla kadetów i kadetek, dalej zawodnicy bez licencji.
W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami.
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
TYLKO JAK JA SIĘ BEDĘ CZUŁ JAK MNIE KOBIETY DOGONIĄMimbla pisze:A nie można by tak: (?)
A poważnie - rozwiazanie zaproponowane przez Monikę jest DUŻO DUŻO lepsze niz to zaproponowane przez organizatorów.
- Piotr B
- Prześcignął Chuck`a...
To prawda!
-
carlmc
- Czterokółkowiec
- Jeżdżę od: 02 kwie 2008
A czy jakaś "mężczyzna" może wystartować z kobietami
.
Niektórzy startują w zawodach tylko z tego powodu
.
Niektórzy startują w zawodach tylko z tego powodu
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
Można, a nawet trzebaMimbla pisze:A nie można by tak: (?)
- Marek
- Prześcignął Chuck`a...
jak to nie mozna sie wozic za słabszymi panamiMimbla pisze:A nie można by tak: (?)
-
witomazur
- Pięciokółkowiec 84mm
No raczej nie widzę w tej propozycji sensu.Mimbla pisze:A nie można by tak: (?)
W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami
Po pierwsze mimo,że oddzielimy kobiety od mężczyzn na starcie 3' to zawodnicy odpadający z peletonu męskiego zostaną doścignięci szybko przez najlepsze kobiety.I problem holowania znowu....Słabsi panowie przeszkadają najlepszym paniom... A do tego jeszcze kadeci i kadetki,którzy też potrafią szybko jeździć
Po drugie to są Mistrzostwa Polski. Zawodnicy z licencjami,powinni być odzieleni od amatorów ze sportowym zacięciem i turystów. Zrzeszanie się i posiadanie licencji jest podstawowym wymogiem,który stawia naszej dyscyplinie Ministerstwo Sportu. Pierwsze pytanie jakie pada na jakichkolwiek rozmowach brzmi - ile macie licencjonowanych zawodników
Po trzecie w/g mnie jeśli ktoś uważa się za amatora czy hobbystę to skąd ten pęd do startu z jednej lini z zawodnikami
Reasumując propozycja organizatorów jest rozsądna.Jeśli czas zawodników z kolejnych lini startowych będzie ich realnym czasem netto to jest to fair.
Witek
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
Argumenty wydają się być słuszne. Tylko jak rozwiążą organizatorzy inne kwestie np. Grand Prix Polski ?witomazur pisze:No raczej nie widzę w tej propozycji sensu.Mimbla pisze:A nie można by tak: (?)
W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami
Po pierwsze mimo,że oddzielimy kobiety od mężczyzn na starcie 3' to zawodnicy odpadający z peletonu męskiego zostaną doścignięci szybko przez najlepsze kobiety.I problem holowania znowu....Słabsi panowie przeszkadają najlepszym paniom... A do tego jeszcze kadeci i kadetki,którzy też potrafią szybko jeździć
Po drugie to są Mistrzostwa Polski. Zawodnicy z licencjami,powinni być odzieleni od amatorów ze sportowym zacięciem i turystów. Zrzeszanie się i posiadanie licencji jest podstawowym wymogiem,który stawia naszej dyscyplinie Ministerstwo Sportu. Pierwsze pytanie jakie pada na jakichkolwiek rozmowach brzmi - ile macie licencjonowanych zawodnikówWykupienie licencji kosztuje 35 PLN....Litości....Panowie i panie dystansujący się od tego - moim zdaniem nie tędy droga.Taka postawa sprawia,że ta piękna dyscyplina odbierana jest jako dzika i podwórkowa.
Po trzecie w/g mnie jeśli ktoś uważa się za amatora czy hobbystę to skąd ten pęd do startu z jednej lini z zawodnikamiChęć podholowania się troszkę
![]()
Reasumując propozycja organizatorów jest rozsądna.Jeśli czas zawodników z kolejnych lini startowych będzie ich realnym czasem netto to jest to fair.
Witek
-
witomazur
- Pięciokółkowiec 84mm
No pewnie dopiero po zawodach będzie można powiedzieć czy to jest dobre rozwiazanieAndrzej pisze: Argumenty wydają się być słuszne. Tylko jak rozwiążą organizatorzy inne kwestie np. Grand Prix Polski ?
Co do Pucharu Polski - jesli czasy wszystkich startujących będą ich realnymi czasami netto - to w prosty sposób można zrobić listę wyników open, którą będzie można zaliczyć do P.P
Witek
- admiral
- Pięciokółkowiec 80mm
Ja jednak nadal widzę problem. W regulaminie widnieje bowiem wyraźny zapis, iż - Nagrody w poszczególnych klasyfikacjach przysługują zawodnikom według kolejności wjechania na linię mety.
Tylko nagrody w kategoriach wiekowych kobiet i mężczyzn przysługują osobom klasyfikowanym według czasu netto.
Zatem według mnie zawodników startujących z sektora D pozbawia się de facto potencjalnej, ale „realnej” szansy wygrania głównej nagrody pieniężnej, a to lekko nie fair.
Chyba, że ja źle interpretuję zapisy regulaminu.
Tylko nagrody w kategoriach wiekowych kobiet i mężczyzn przysługują osobom klasyfikowanym według czasu netto.
Zatem według mnie zawodników startujących z sektora D pozbawia się de facto potencjalnej, ale „realnej” szansy wygrania głównej nagrody pieniężnej, a to lekko nie fair.
Chyba, że ja źle interpretuję zapisy regulaminu.
cieszę się, że startuję ostatnia....
przynajmniej nie będę stwarzała zagrożenia dla tych, co by mnie musieli wyprzedzać....
a ja wyprzedzać raczej nie będę.... w końcu to mój pierwszy star i jadę by się bawić i ukończyć... 
przynajmniej nie będę stwarzała zagrożenia dla tych, co by mnie musieli wyprzedzać....
-
Luzak19:57
- Ścigant 4x100mm
- Moje rolki: ...fajne ;)
- Jeżdżę od: 30 sty 2007
nulka są dwa "kółka", dlatego "stwarzamy zagrożenie dla tych, co by nas musieli wyprzedzać...."nulka pisze:cieszę się, że startuję ostatnia....
a ja wyprzedzać raczej nie będę.... w końcu to mój pierwszy star i jadę by się bawić i ukończyć...
a ty jako star (chyba gwiazda) nie musisz się niczym przejmować.
Pozdro.
"Zdjąłem kimono,aby łatwiej wędrować, przerzuciłem przez ramię."
ktoś mnie tu chwyta za... literki...
mój pierwszy START i to w półmaratonie....
a na trasie, gdy będą mnie wyprzedzać maratończycy, to pewnie bezpiecznie ... chodzi o to, że nie grupą, bo przecież na dystansie się rozciągniemy... każdy ma inne tempo....
a właśnie.... jakie czasy osiągacie na dystansie półmaratonu??
mój pierwszy START i to w półmaratonie....
a na trasie, gdy będą mnie wyprzedzać maratończycy, to pewnie bezpiecznie ... chodzi o to, że nie grupą, bo przecież na dystansie się rozciągniemy... każdy ma inne tempo....
a właśnie.... jakie czasy osiągacie na dystansie półmaratonu??
- Mimbla
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Kontakt:
No cóż z mojego punktu widzenia wynika, że nie ma sensu wożenie się za dogonionymi zawodnikami, bo skoro ich doganiamy, to oznacza, że jesteśmy szybsi od nich, więc po co zwalniać by za nimi jechać ?witomazur pisze: Po pierwsze mimo,że oddzielimy kobiety od mężczyzn na starcie 3' to zawodnicy odpadający z peletonu męskiego zostaną doścignięci szybko przez najlepsze kobiety.I problem holowania znowu....Słabsi panowie przeszkadają najlepszym paniom... A do tego jeszcze kadeci i kadetki,którzy też potrafią szybko jeździć.
Myślałam, że M.Sierpniowy miał być przede wszystkim imprezą masową w ramach której rozgrywane są MP.witomazur pisze:
Po drugie to są Mistrzostwa Polski. Zawodnicy z licencjami,powinni być odzieleni od amatorów ze sportowym zacięciem i turystów.
Pozbawienie niektórych "szybkich" rolkarzy bez licencji możliwości bezpośredniej rywalizacji z najlepszymi zawodnikami w Polsce (przynajmniej na starcie
Do tej pory amatorzy i licencjonowani zawodnicy startowali razem w Długodystansowych Mistrzostwach Polski, Ci pierwsi byli po prostu poza klasyfikacją.
Owszem, wykupienie licencji kosztuje 35 zł ale pod warunkiem, że jest się członkiem klubu/stowarzyszenia zrzeszonego w PZSW.witomazur pisze:
Zrzeszanie się i posiadanie licencji jest podstawowym wymogiem, który stawia naszej dyscyplinie Ministerstwo Sportu. Pierwsze pytanie jakie pada na jakichkolwiek rozmowach brzmi - ile macie licencjonowanych zawodnikówWykupienie licencji kosztuje 35 PLN....Litości....Panowie i panie dystansujący się od tego - moim zdaniem nie tędy droga.Taka postawa sprawia,że ta piękna dyscyplina odbierana jest jako dzika i podwórkowa.
Sama jestem zdania, że nawet jeśli jest się tylko amatorem z zacięciem sportowym (tak jak ja) warto wystąpić o licencję.
Ale zdaniem wielu osób licencja PZSW przydaje się tylko wtedy, gdy zawodnik ma realną szansę na podium MP, więc o nią nie występują…
Jako samotna wojowniczka o „oddzielne starty kobiet”
- Piotr B
- Prześcignął Chuck`a...
Kilka prostych żołnierskichprzemyśleń:
1. Wydaje mi sie że regulamin ciągle się zmienia. Jeszcze niedawno układ starowy był inny: kadetki/kadeci, licencje, reszta. Teraz jest inny. Ale czy ostateczny? Organizatorzy szukają swojej formuły sami się uczą i dobrze. Fajnie jest jednak stanąc na starcie w jednej lini/sektorze z najlepszymi i miec możliwośc przejechania się z nimi przez pare metrów. Najlepsi zaproszeni i licencjonowani zawodniczki/zawodnicy sobie poradzą i po kilku kilometach słabsi zostają w tyle. Ale dlaczego najlepsi amatorzy nie mogą z nimi pojechać? W tym układzie jest to bardziej wyścig o Długodystasowe Mistrzostwo Polski zawodników licencjami niż Maraton Sierpniowy.
2.W MBerlin teamy/profi są startują oddzielnie i do ich sektora nie zostanie przydzielony nawet amator z najlepszym. Ale dla nich jest osobna klasyfikacja!
3.Raz startowałem w zawodach triatlowowych zaliczanych do Pucharu Polski. PZTrial. wymagał od wszystkich zawodników startujacych licencji, dając jednocześnie mozliwość wykupienia tzw. licencji jednodniowej na miejscu w symbolicznej cenie 10 PLN. Może to jest jakieś rozwiazanie.
4.Impreza urodziła się jako maraton/ zawody dla rolkarzy i przygotwana dla rolkarzy a teraz kiloro z nas amatorów z zacieciem sportowym
może mieć odczucię że jadą do Gdańska aby robić frekwencję!
1. Wydaje mi sie że regulamin ciągle się zmienia. Jeszcze niedawno układ starowy był inny: kadetki/kadeci, licencje, reszta. Teraz jest inny. Ale czy ostateczny? Organizatorzy szukają swojej formuły sami się uczą i dobrze. Fajnie jest jednak stanąc na starcie w jednej lini/sektorze z najlepszymi i miec możliwośc przejechania się z nimi przez pare metrów. Najlepsi zaproszeni i licencjonowani zawodniczki/zawodnicy sobie poradzą i po kilku kilometach słabsi zostają w tyle. Ale dlaczego najlepsi amatorzy nie mogą z nimi pojechać? W tym układzie jest to bardziej wyścig o Długodystasowe Mistrzostwo Polski zawodników licencjami niż Maraton Sierpniowy.
2.W MBerlin teamy/profi są startują oddzielnie i do ich sektora nie zostanie przydzielony nawet amator z najlepszym. Ale dla nich jest osobna klasyfikacja!
3.Raz startowałem w zawodach triatlowowych zaliczanych do Pucharu Polski. PZTrial. wymagał od wszystkich zawodników startujacych licencji, dając jednocześnie mozliwość wykupienia tzw. licencji jednodniowej na miejscu w symbolicznej cenie 10 PLN. Może to jest jakieś rozwiazanie.
4.Impreza urodziła się jako maraton/ zawody dla rolkarzy i przygotwana dla rolkarzy a teraz kiloro z nas amatorów z zacieciem sportowym
może mieć odczucię że jadą do Gdańska aby robić frekwencję!