Zapisy na Maraton Sierpniowy w Gdańsku

Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Re: Zapisy na Maraton Sierpniowy w Gdańsku

Post autor: Mimbla » pn sierpnia 03, 2009 11:47

A nie można by tak: (?)

10:00 start mężczyzn. W pierwszych liniach zawodnicy z licencjami, w kolejnych panowie bez licencji ale start jest wspólny.
10:03 start kobiet. Z przodu miejsce dla kobiet startujących w ramach MP, z tyłu reszta.
10:05 start półmaratonu. Pierwsze linie zarezerwowane dla kadetów i kadetek, dalej zawodnicy bez licencji.

W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami.
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn sierpnia 03, 2009 12:14

Mimbla pisze:A nie można by tak: (?)

10:00 start mężczyzn. W pierwszych liniach zawodnicy z licencjami, w kolejnych panowie bez licencji ale start jest wspólny.
10:03 start kobiet. Z przodu miejsce dla kobiet startujących w ramach MP, z tyłu reszta.
10:05 start półmaratonu. Pierwsze linie zarezerwowane dla kadetów i kadetek, dalej zawodnicy bez licencji.

W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami.
TYLKO JAK JA SIĘ BEDĘ CZUŁ JAK MNIE KOBIETY DOGONIĄ :( :( :(
A poważnie - rozwiazanie zaproponowane przez Monikę jest DUŻO DUŻO lepsze niz to zaproponowane przez organizatorów.

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » pn sierpnia 03, 2009 12:49

To prawda!

carlmc
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 kwie 2008

Post autor: carlmc » pn sierpnia 03, 2009 12:59

A czy jakaś "mężczyzna" może wystartować z kobietami :wink: .
Niektórzy startują w zawodach tylko z tego powodu :rotfl2: .

Awatar użytkownika
Krzysztof
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Grelowski
Jeżdżę od: 01 cze 2002

Post autor: Krzysztof » pn sierpnia 03, 2009 1:46

Można, a nawet trzeba :thumleft:
Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Marek » pn sierpnia 03, 2009 1:53

jak to nie mozna sie wozic za słabszymi panami

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » pn sierpnia 03, 2009 3:13

W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami
No raczej nie widzę w tej propozycji sensu.
Po pierwsze mimo,że oddzielimy kobiety od mężczyzn na starcie 3' to zawodnicy odpadający z peletonu męskiego zostaną doścignięci szybko przez najlepsze kobiety.I problem holowania znowu....Słabsi panowie przeszkadają najlepszym paniom... A do tego jeszcze kadeci i kadetki,którzy też potrafią szybko jeździć
Po drugie to są Mistrzostwa Polski. Zawodnicy z licencjami,powinni być odzieleni od amatorów ze sportowym zacięciem i turystów. Zrzeszanie się i posiadanie licencji jest podstawowym wymogiem,który stawia naszej dyscyplinie Ministerstwo Sportu. Pierwsze pytanie jakie pada na jakichkolwiek rozmowach brzmi - ile macie licencjonowanych zawodników :?: Wykupienie licencji kosztuje 35 PLN....Litości....Panowie i panie dystansujący się od tego - moim zdaniem nie tędy droga.Taka postawa sprawia,że ta piękna dyscyplina odbierana jest jako dzika i podwórkowa.
Po trzecie w/g mnie jeśli ktoś uważa się za amatora czy hobbystę to skąd ten pęd do startu z jednej lini z zawodnikami :?: Chęć podholowania się troszkę :?: :D
Reasumując propozycja organizatorów jest rozsądna.Jeśli czas zawodników z kolejnych lini startowych będzie ich realnym czasem netto to jest to fair.
Witek
Ukończyłem maraton w Łomży:) http://www.uks-orlica.pl
http://www.pzsw.org

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn sierpnia 03, 2009 3:29

witomazur pisze:

W ten sposób wszyscy panowie będą mogli powalczyć razem, a kobiety (wszystkie kobiety, nie tylko te z licencjami) nie będą miały szansy powozić się za mężczyznami
No raczej nie widzę w tej propozycji sensu.
Po pierwsze mimo,że oddzielimy kobiety od mężczyzn na starcie 3' to zawodnicy odpadający z peletonu męskiego zostaną doścignięci szybko przez najlepsze kobiety.I problem holowania znowu....Słabsi panowie przeszkadają najlepszym paniom... A do tego jeszcze kadeci i kadetki,którzy też potrafią szybko jeździć
Po drugie to są Mistrzostwa Polski. Zawodnicy z licencjami,powinni być odzieleni od amatorów ze sportowym zacięciem i turystów. Zrzeszanie się i posiadanie licencji jest podstawowym wymogiem,który stawia naszej dyscyplinie Ministerstwo Sportu. Pierwsze pytanie jakie pada na jakichkolwiek rozmowach brzmi - ile macie licencjonowanych zawodników :?: Wykupienie licencji kosztuje 35 PLN....Litości....Panowie i panie dystansujący się od tego - moim zdaniem nie tędy droga.Taka postawa sprawia,że ta piękna dyscyplina odbierana jest jako dzika i podwórkowa.
Po trzecie w/g mnie jeśli ktoś uważa się za amatora czy hobbystę to skąd ten pęd do startu z jednej lini z zawodnikami :?: Chęć podholowania się troszkę :?: :D
Reasumując propozycja organizatorów jest rozsądna.Jeśli czas zawodników z kolejnych lini startowych będzie ich realnym czasem netto to jest to fair.
Witek
Argumenty wydają się być słuszne. Tylko jak rozwiążą organizatorzy inne kwestie np. Grand Prix Polski ?

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » pn sierpnia 03, 2009 3:44

Andrzej pisze: Argumenty wydają się być słuszne. Tylko jak rozwiążą organizatorzy inne kwestie np. Grand Prix Polski ?
No pewnie dopiero po zawodach będzie można powiedzieć czy to jest dobre rozwiazanie :D
Co do Pucharu Polski - jesli czasy wszystkich startujących będą ich realnymi czasami netto - to w prosty sposób można zrobić listę wyników open, którą będzie można zaliczyć do P.P
Witek
Ukończyłem maraton w Łomży:) http://www.uks-orlica.pl
http://www.pzsw.org

Awatar użytkownika
admiral
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: admiral » pn sierpnia 03, 2009 5:34

Ja jednak nadal widzę problem. W regulaminie widnieje bowiem wyraźny zapis, iż - Nagrody w poszczególnych klasyfikacjach przysługują zawodnikom według kolejności wjechania na linię mety.
Tylko nagrody w kategoriach wiekowych kobiet i mężczyzn przysługują osobom klasyfikowanym według czasu netto.
Zatem według mnie zawodników startujących z sektora D pozbawia się de facto potencjalnej, ale „realnej” szansy wygrania głównej nagrody pieniężnej, a to lekko nie fair.
Chyba, że ja źle interpretuję zapisy regulaminu.

nulka

Post autor: nulka » pn sierpnia 03, 2009 8:12

cieszę się, że startuję ostatnia....
przynajmniej nie będę stwarzała zagrożenia dla tych, co by mnie musieli wyprzedzać....
:P a ja wyprzedzać raczej nie będę.... w końcu to mój pierwszy star i jadę by się bawić i ukończyć... :D

Luzak19:57
Ścigant 4x100mm
Moje rolki: ...fajne ;)
Jeżdżę od: 30 sty 2007

Post autor: Luzak19:57 » pn sierpnia 03, 2009 8:34

nulka pisze:cieszę się, że startuję ostatnia....
przynajmniej nie będę stwarzała zagrożenia dla tych, co by mnie musieli wyprzedzać....
:P a ja wyprzedzać raczej nie będę.... w końcu to mój pierwszy star i jadę by się bawić i ukończyć... :D
nulka są dwa "kółka", dlatego "stwarzamy zagrożenie dla tych, co by nas musieli wyprzedzać...." :wink: :wink: ,
a ty jako star (chyba gwiazda) nie musisz się niczym przejmować. :lol:

Pozdro.
"Zdjąłem kimono,aby łatwiej wędrować, przerzuciłem przez ramię."

nulka

Post autor: nulka » pn sierpnia 03, 2009 8:41

ktoś mnie tu chwyta za... literki... :lol:
mój pierwszy START i to w półmaratonie....
a na trasie, gdy będą mnie wyprzedzać maratończycy, to pewnie bezpiecznie ... chodzi o to, że nie grupą, bo przecież na dystansie się rozciągniemy... każdy ma inne tempo.... :)
a właśnie.... jakie czasy osiągacie na dystansie półmaratonu??

Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: Mimbla » pn sierpnia 03, 2009 10:08

witomazur pisze: Po pierwsze mimo,że oddzielimy kobiety od mężczyzn na starcie 3' to zawodnicy odpadający z peletonu męskiego zostaną doścignięci szybko przez najlepsze kobiety.I problem holowania znowu....Słabsi panowie przeszkadają najlepszym paniom... A do tego jeszcze kadeci i kadetki,którzy też potrafią szybko jeździć.
No cóż z mojego punktu widzenia wynika, że nie ma sensu wożenie się za dogonionymi zawodnikami, bo skoro ich doganiamy, to oznacza, że jesteśmy szybsi od nich, więc po co zwalniać by za nimi jechać ?
witomazur pisze:
Po drugie to są Mistrzostwa Polski. Zawodnicy z licencjami,powinni być odzieleni od amatorów ze sportowym zacięciem i turystów.
Myślałam, że M.Sierpniowy miał być przede wszystkim imprezą masową w ramach której rozgrywane są MP.
Pozbawienie niektórych "szybkich" rolkarzy bez licencji możliwości bezpośredniej rywalizacji z najlepszymi zawodnikami w Polsce (przynajmniej na starcie :wink: ) bardzo zniechęca do udziału w tej imprezie.

Do tej pory amatorzy i licencjonowani zawodnicy startowali razem w Długodystansowych Mistrzostwach Polski, Ci pierwsi byli po prostu poza klasyfikacją.
witomazur pisze:
Zrzeszanie się i posiadanie licencji jest podstawowym wymogiem, który stawia naszej dyscyplinie Ministerstwo Sportu. Pierwsze pytanie jakie pada na jakichkolwiek rozmowach brzmi - ile macie licencjonowanych zawodników :?: Wykupienie licencji kosztuje 35 PLN....Litości....Panowie i panie dystansujący się od tego - moim zdaniem nie tędy droga.Taka postawa sprawia,że ta piękna dyscyplina odbierana jest jako dzika i podwórkowa.
Owszem, wykupienie licencji kosztuje 35 zł ale pod warunkiem, że jest się członkiem klubu/stowarzyszenia zrzeszonego w PZSW.
Sama jestem zdania, że nawet jeśli jest się tylko amatorem z zacięciem sportowym (tak jak ja) warto wystąpić o licencję.

Ale zdaniem wielu osób licencja PZSW przydaje się tylko wtedy, gdy zawodnik ma realną szansę na podium MP, więc o nią nie występują…

Jako samotna wojowniczka o „oddzielne starty kobiet” :wink: mam w takim razie pytanie: czy to, że kobiety z licencjami startują oddzielnie oznacza, że mają zakaz jazdy w jednym wagoniku z mężczyznami (tak jak np. w German Blade Challenge)?
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » pn sierpnia 03, 2009 11:40

Kilka prostych żołnierskichprzemyśleń:
1. Wydaje mi sie że regulamin ciągle się zmienia. Jeszcze niedawno układ starowy był inny: kadetki/kadeci, licencje, reszta. Teraz jest inny. Ale czy ostateczny? Organizatorzy szukają swojej formuły sami się uczą i dobrze. Fajnie jest jednak stanąc na starcie w jednej lini/sektorze z najlepszymi i miec możliwośc przejechania się z nimi przez pare metrów. Najlepsi zaproszeni i licencjonowani zawodniczki/zawodnicy sobie poradzą i po kilku kilometach słabsi zostają w tyle. Ale dlaczego najlepsi amatorzy nie mogą z nimi pojechać? W tym układzie jest to bardziej wyścig o Długodystasowe Mistrzostwo Polski zawodników licencjami niż Maraton Sierpniowy.
2.W MBerlin teamy/profi są startują oddzielnie i do ich sektora nie zostanie przydzielony nawet amator z najlepszym. Ale dla nich jest osobna klasyfikacja!
3.Raz startowałem w zawodach triatlowowych zaliczanych do Pucharu Polski. PZTrial. wymagał od wszystkich zawodników startujacych licencji, dając jednocześnie mozliwość wykupienia tzw. licencji jednodniowej na miejscu w symbolicznej cenie 10 PLN. Może to jest jakieś rozwiazanie.
4.Impreza urodziła się jako maraton/ zawody dla rolkarzy i przygotwana dla rolkarzy a teraz kiloro z nas amatorów z zacieciem sportowym
może mieć odczucię że jadą do Gdańska aby robić frekwencję!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.”