Twarde kółka a kiepski asfalt

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » ndz maja 22, 2005 1:49

Witam.
Jeżdże na kółkach 100 mm, twardość 85a i po ostatniej przejażdżce na dość kiepskim asfalcie masakrycznie mi się starły. Miejscami asfalt lekko "rozsypywał się" i było troszkę takich luźnych, dość ostrych kamyczków z tego asfaltu. Wskutek tego na kółkach mam taie jakby nacięcia. Mniej więcej to wygląda tak:
Obrazek

Jakby w takim przypadku zachowywały się bardziej miękkie kółka?
Chyba będę musiał na takie warunki dokupić coś innego, nie? Co polecacie?

btw: Czy ta wersja forum umożliwia upload plików na serwer? Bo bardzo by się przydała taka opcja (jeżeli jest wystarczająco miejsca). Wskazywanie zdalnych zdjęć jest trochę uciążliwe. No chyba, że ja nie umiem wysłać załącznika na serwer;)

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: małysz » ndz maja 22, 2005 3:03

czesc,

Widzę że nieźle ci się kółka zjechały,(współczuje) co do miękkich kółek to starłyby się jeszcze bardziej, poprostu na miękkich kółkach po nierównym asfalcie jedzie się szybciej, a twarde czyli Twoje przeznaczone są na równą nawierzchnię. Nic się na to nie poradzi, musisz znaleźć lepszą drogę do jeżdżenia :wink:

pozdrawiam Damian

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn maja 23, 2005 4:14

Albo lepsze kółka;) Te kółka nie należą do najlepszych - posiadam ten sam model rolek z tymi samymi kółkami i mam prawie to samo.

Supersonic, Hyper - będzie ciut lepiej. Tj Małysz pisał, lepiej śmigać na lepszej jakości asfalcie i drogach, zaoszczędzisz sobie nerwów i pieniędzy.

PS jak się jeździ? Wrażenia, prędkość?
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » pn maja 23, 2005 4:45

Ach, ten świst wiatru we włosach skrytych niedbale pod kaskiem, szum w uszach i te słupy telegraficzne migające tak zit co godzina
:D
A poważnie - wystrzegajcie się śrutowatych asfaltów - szkoda kółek, łożysk i panewek w kolanach.

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pn maja 23, 2005 9:24

zico pisze:PS jak się jeździ? Wrażenia, prędkość?
Jeździ się ekstra!
Nie myślałem, że tak szybko będę osiągał takie (duże jak dla mnie) prędkości. Trochę mi się noga jeszcze nie przyzwyczaiła. Na początku musiałem stawać co parę minut, teraz juz jest lepiej. Konkretnie bolało mnie ścięgno idące spodem od największego palca do pięty.
Jeszcze mięśnie pleców (przy dłuższej jeździe w schylonej pozycji) dają czasem znać o sobie, toteż 29. maja jeszcze nie pojadę w maratonie...
ALAN54 pisze:Ach, ten świst wiatru we włosach.
jakich włosów?;) Bo u mnie to nie trzeba ich wcale pod kaskiem specjalnie układać;)

A jeżeli o kółka chodzi, to ile by kosztowały takie 82a-83a (100 mm;))? I gdzie najlepiej kupić?

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » wt maja 24, 2005 1:28

Piotrek,

w twoim przypadku najtaniej i chyba najwygodniej byłoby jeździć na kółkach skuterowych. Są ciężkie, ale bardzo tanie i mają dużo "mięsa" na nich co pozwala im lepiej absorbować nierówności podłoża - bardziej komfortowa jazda.

Obrazek

Te na przykład kosztują około $3 i wielu rekreacyjnych wrotkarzy używa ich na co dzień...
Konkretnie bolało mnie ścięgno idące spodem od największego palca do pięty
Pracuj nad techniką, wygląda na to że odpychasz się z palców, a powinnieneś z pięty...

Czolgiem

Tomek
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: PeterCave » wt maja 24, 2005 8:36

Jaką twardość ma to kółko? Bo na stronie, z której pochodzi obrazek nie znalazłem.
I jeszcze jedno: Lepiej kupić wysyłkowo, czy poprzez jakiś sklep zajmujący się rolkami? I jeśli sklep, to który? Bo chyba koszt wysyłki z USA do Polski jest dość duży...

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » wt maja 24, 2005 11:41

Piotrek,

nie przypuszczam aby wysyłka ze Stanów kosztowała więcej niż $35. O ile się nie mylę, za tą cenę można wysłać do 4 kompletów. Spiknij się z kimś i wtedy koszt wysyłki dzielisz na 4.

Charlie Jenkins to godny zaufania facet, możesz nadmienić że masz kontakt od Toma z Perth w Australii.

Nie jestem 100% pewien ale twardość jest około 78-80A
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Kontakt:

Post autor: PeterCave » wt maja 24, 2005 1:55

Dzięki Powerhouski za informacje.
Btw: ktoś nie potrzebuje dwóch kompletów takich kółeczek? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”