pytanie o kółka
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
zidane5us
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
pytanie o kółka
mam pytanie dotyczące kółek w rolkach hokejowych marki bauer. Otóż czy w tego typu rolkach mozna zainstalowac system 2 mniejsze kółka z przodu a dwa wieksze z tylu? czy to jest przeznaczone tylko dla jazdy szybkiej? co ile powinno sie wymieniac kółka i czy dla lepszej jazdy trzeba faktycznie kupowac te z wyzszej półki?
- PeterCave
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Jeżdżę od: 09 kwie 2005
- Kontakt:
W rolkach do jazdy szybkiej nie stosuje się dwóch kółek z tyłu większych.
To czy w Twoich rolkach można takie kółka zamontować zależy od tego, czy płoza jest do tego przystosowana. Jeśli teraz miałeś 4 kółka takie same, a płoza nie składa się z dwóch części, które można względem siebie przesuwać, to dwóch większych kółek z tyłu nie ma sensu zakładać.
Proponuję zajrzeć tutaj: http://wrotkarstwo.pl/ w celu znalezienia informacji o kółkach, są linki do artykułów, w których wszystko jest opisane.
To czy w Twoich rolkach można takie kółka zamontować zależy od tego, czy płoza jest do tego przystosowana. Jeśli teraz miałeś 4 kółka takie same, a płoza nie składa się z dwóch części, które można względem siebie przesuwać, to dwóch większych kółek z tyłu nie ma sensu zakładać.
Proponuję zajrzeć tutaj: http://wrotkarstwo.pl/ w celu znalezienia informacji o kółkach, są linki do artykułów, w których wszystko jest opisane.
Pozdrawiam Piotrek
- tomekfor
- Czterokółkowiec
- Kontakt:
Wiem, że w starych bauerach można bylo zmieniać podkładki (dwa środokowe kółka można było podnieść lub obnizyć, a skrajne rozsunąć lub ścieśnić), wtedy można by coś pokombinować z wielkością kółek. Jezeli masz płozę płąską to ratuje Cię jedynie stopniowanie po kolei kółek, ale nie wiem czy upchasz tam tkie rozmiary, bo musiałbyś np wstawić 84,80,76,72mm w innym przypadku któreś kółko by wisiało w powietrzu, ale i tak miedzy 84 a 72 jest uwazam zbyt duża różnica.Możesz jeszcze kombinować z urzywanymi kółkami.
- malczan85
- Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Re: pytanie o kółka
eh w sumie nie ma sensu, nie utrzymasz się w równowadze, ale cóż twoja sprawa(szkoda robić ran na ciele)..zidane5us pisze:Otóż czy w tego typu rolkach mozna zainstalowac system 2 mniejsze kółka z przodu a dwa wieksze z tylu?
-
zidane5us
- Kontakt:
dzieki za odpowiedzi, chyba jednak nie ma sensu tego montowac
a jeszcze jedno pytanie, czy w tych rolkach moglbym troche poskakac w jakims skate parku? nie rozlecą sie jesli bede uwazal? czy to tylko ode mnie zalezy?
i jeszcze kolejne pytanie
ucze sie na razie jezdzic wyczynowo, troche dzis poskakalem itd ale ciągle mi mialo i mam ochote zacząc grindowac. Jak moge tego dokonac? Kółka mam wszystkie takie same wiec nie mam przerwy na porecz. Czy jedynym wyjsciem jest zakup rolek do jazdy agresywnej?
i jeszcze kolejne pytanie
-
Alandy
- Ścigant 4x100mm
jesli już wciąga Cie jazda agresywna to zdecydowanie tylko rolki agresywne
raz ze hokejówki nie mają zwiększonej przerwy w płozie
dwa ze kółka są za miękkie(potrzebne 88a albo twardsze) i nie będą się śłizgać co będzie kończyło się tym, że "wskoczysz" mna murek czy rurkę, ale zamiast złapać "poślizg", "wyhamuje" Cię i polecisz do przodu
trzy w hokejowych rolkach nie ma tzw. "półki" z boku rolki która umożliwia wykonywanie trików typu grind a w trikach typu royale i backslide znaczne ułatwia sprawe
cztery konstrukcja buta w hokejówkach nie jest przystosowana do "wyginania" nóg - a jest to potrzebne przy grindach
pięć płoza nie wytrzyma eksploatacji na murkach - to pewne
możan by jeszcze wymieniac dalej ale po co
jednym słowem - jeśli agresywny styl to i rolki agresywne
co oczywiście nie znaczy że nie możesz próbowac
sam kiedyś po odpowiednich przeróbkach zaczynałem przygode z poręczami na rolkach fitnessowych
tylko napewno będzie trudniej
pozdrawiam
ps. zacznij od nauki upadania i uważaj na ręce - łatwo połamac
raz ze hokejówki nie mają zwiększonej przerwy w płozie
dwa ze kółka są za miękkie(potrzebne 88a albo twardsze) i nie będą się śłizgać co będzie kończyło się tym, że "wskoczysz" mna murek czy rurkę, ale zamiast złapać "poślizg", "wyhamuje" Cię i polecisz do przodu
trzy w hokejowych rolkach nie ma tzw. "półki" z boku rolki która umożliwia wykonywanie trików typu grind a w trikach typu royale i backslide znaczne ułatwia sprawe
cztery konstrukcja buta w hokejówkach nie jest przystosowana do "wyginania" nóg - a jest to potrzebne przy grindach
pięć płoza nie wytrzyma eksploatacji na murkach - to pewne
możan by jeszcze wymieniac dalej ale po co
jednym słowem - jeśli agresywny styl to i rolki agresywne
co oczywiście nie znaczy że nie możesz próbowac
sam kiedyś po odpowiednich przeróbkach zaczynałem przygode z poręczami na rolkach fitnessowych
tylko napewno będzie trudniej
pozdrawiam
ps. zacznij od nauki upadania i uważaj na ręce - łatwo połamac
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"