O rolkach terenowych i początkach pytań kilka...

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: PawelS » czw maja 25, 2006 9:46

Obiecane fotki skróconej wersji. Niezbyt dobra jakość, ale było ciemnawo i to pewnie dlatego.
Jazda po leśnej ścieżce: http://community.webshots.com/photo/278 ... 8549XowYiw
Budowa prosta jak budowa cepa i całość krótsza od poprzedniej wersji o 20 cm: http://community.webshots.com/photo/223 ... 8549LPIoxQ

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » śr czerwca 21, 2006 1:07

Ja też chcę takie :!:

jacek_8
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: jacek_8 » śr czerwca 21, 2006 10:05

Ariel pisze:Ja też chcę takie :!:
Ja zacząłem już sobie robić. Idzie powoli, bo brak czasu. :(
Biedny wariat.
Sam to wiesz, że dla ludzi jest wariatem.
Lecz pieniądze, gdyby miał ekscentrykiem by się zwał.
To magia słów...

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » śr czerwca 21, 2006 10:24

Gdzie można kupić takie kółka? Może kilka słów o ich parametrach? Będę wdzięczny. POZDRO ALAN54

Awatar użytkownika
kajman
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: kajman » śr czerwca 21, 2006 11:53

PawelS pisze:Zastosowałem kółka produkowane przez firmę ACME p. Jerzego Pierchały z Rybnika. Produkuje on szeroka gamę kółek praktycznie do wszystkiego, po prostu wybrałem z katalogu takie, które pasowały mi parametrami. Ja zmówiłem kółka o symbolu PNTK180/50-10. co oznacza średnicę 180 mm, szerokość piasty 50 mm i średnicę osi 10 mm, ale można również zastosować kółka PNTK 180/60-8. Różnica polega na tym, że piasta jest o 10 mm szersza, a oś ma nie 10 tylko 8 mm. Szczegóły mozna zobaczyć na stronie: http://www.acme.pl/pierchala/pneu.html
Zamówienia można składać mailem na adres info@acme.pl lub telefonicznie pod numerem 0-32 4220507. Zapłaciłem przelewem na ich konto i dosłownie za kilka dni miałem kółka w domu. Jekość wykonania jest bardzo dobra. Łożyska nie mają oznaczenia ABEC, ale nie mają żadnych luzów ani oporów. Nie wiem czy są rozbieralne, bo są szczelnie zamknietę plastikowymi osłonami. Na razie wszystko działa bardzo dobrze, zresztą łożyska zawsze można wymienić, ale nie sądzę aby było to potrzebne. Co do szczegółów konstrukcji, to podeślę wiecej fotek, ale poza dwoma bocznymi profilami są tylko dwie płytki do zamocowania buta. Ja zrobiłem je z ceownika aluminiowego 50x25 mm, który idealnie wchodzi pomiedzy profile boczne. Dla kółek PNTK 180/60-8 trzeba dać ceownik 60x25, bo piasta jest szersza. Do tego dochodzą tylko ocynkowane śruby mocujace płytki (M4 x 25) i osie (u mnie M10 x 90) z nakrętkami samokontrujacymi. W Warszawie profile aluminiowe można kupić w sklepie na ul. Miedzianej, a śrubki praktycznie w każdym sklepie z żelastwem. Wydaje mi się, że mając sztywny but można spokojnie zrezygnować z gięcia profili, co wcale nie jest łatwe. Długość profilu obliczyć tak, aby kółka były blisko buta i będzie jazda jak na rolkach. Rolki firmy Rockville (i nie tylko) mają dość prosto rozwiązany hamulec, więc można ewentualnie przewidzieć troche miejsca, ale jeszcze się nie zdecydowałem, czy będę coś takiego robił. Na razie spadł śnieg, wiec lecę na narty, a rolki/nartorolki niech czekają.
Obrazek
Pozdrawiam Kajman

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » wt lipca 04, 2006 3:32

Wczoraj miałem pierwszy raz na nogach "normalne" rolki. Po trzech miesiącach jazdy tylko na terenowych w lesie na początku było i śmiesznie i strasznie! Po pierwsze na początku jakoś jeździły wężykiem, bo pary w nogach przybyło, tylko rolki terenowe są znacznie stabilniejsze, więc odwykłem. Po paru kilometrach problem opanowałem, ale kilka razy mało dzwonu nie zaliczyłem. Prawdopodobnie rolki terenowe wyrabiają silniejsze odbicie, bo czasem trzeba się nieźle napracować, żeby utrzymać w lesie przyzwoitą prędkość. Tak więc z bólem serca przechodzę ma treningi na asfalcie. Jakoś się do tego września przemęczę, a potem znowu hajda w las!

PS. Dzisiaj zrobiłem sobie trening na mojej zeszłorocznej trasie (wiejska droga o dość średniej jakości nawierzchni). Mimo, że był to dopiero drugi trening na rolkach szybkich w tym roku, wynik był całkiem obiecujący - ponad 2 minuty lepiej na dystansie ok. 21 km niż przeciętny wynik zeszłoroczny. Jechałem na dość mocno zajechanych kółkach treningowych i nie cisnąłem na maksa. Sądzę więc, że może to być efekt 3 miesięcy jazdy na rolkach terenowych. Przypuszczam, że jazda na nich jest odpowiednikiem tzw. treningu siły biegowej w lekkiej atletyce. Poza tym rolki terenowe nie wybaczają błędów, które skutkują natychmiastowym i bardzo odczuwalnym spadkiem prędkości. Wymuszają więc być może poprawną technikę, podobnie jak nartorolki. Trudno mi to jednak ocenić, bo jako samouk technikę mam pewnie raczej rozpaczliwą, nadrabiam tylko kondycją.

Awatar użytkownika
kajman

Post autor: kajman » wt lipca 04, 2006 10:29

A jak łożyska w terenówkach się trzymają? Nie zatarły się?
Obrazek
Pozdrawiam Kajman

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » śr lipca 05, 2006 9:43

Dziwne, ale nie. A regularnie jeźdźiłem po piachu, żwirze i błocie. Kilka razy myłem całe koła w wodzie, bo były koszmarnie brudne. Łozyska są szczelnie zamknięte plastikowymi osłonami i do środka nie zaglądałem. Po myciu pryskałem je tylko smarem w aerozolu i kręcą się równie lekko, jak nowe. Co prawda trzeba przyznać, że toczenie tych łozysk zawsze było nieco wolniejsze niż łożysk ABEC7 w moich kółkach 80 mm, ale przy jeździe w terenie to ma marginalne znaczenie.

Awatar użytkownika
kuuki

Post autor: kuuki » czw lipca 13, 2006 8:28

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » czw lipca 13, 2006 11:22

No tak to mniej więcej wygląda. A jazda z kijkami znacznie sprawę ułatwia. Poza tym odbicie jest znacznie silniejsze, szczególnie w trudnym terenie. Nordic skating to jest to, ale na razie musiałem kijki powiesić na haku, bo na maratonie raczej z nimi nie wystartuje.

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt lipca 14, 2006 2:32

To jest prawie narciarstwo alpejskie,fajne.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
kajman

Post autor: kajman » pn września 11, 2006 2:43

Znalazłem jeszcze coś takiego:
ROLKI SPIN RAPID TRANSIT
Obrazek
Pozdrawiam Kajman

Awatar użytkownika
sanczol
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: sanczol » pt września 15, 2006 5:50

Znalazłem jeszcze coś takiego:
ROLKI SPIN RAPID TRANSIT
kajman ja tez je widzialem, ale nie przekonuja mnie jakos. Kolka wydaja sie za male, ploza jest chyba ok.
Ktos mial z nimi przyjemnosc?
rolki: Mission Helium 500
gg 5264245

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » czw września 28, 2006 3:23

PawelS pisze:Budowa prosta jak budowa cepa i całość krótsza od poprzedniej wersji o 20 cm
Czy mógłbyś udostępnić projekt i ew. za ile?

Do moderatorów: czy nie lepiej by było przenieść ten wątek do działu "sprzęt"?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw września 28, 2006 3:27

Ariel pisze:Do moderatorów: czy nie lepiej by było przenieść ten wątek do działu "sprzęt"?
Done.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”