Pytanie o rolki Nike i inne :)

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Girion

Pytanie o rolki Nike i inne :)

Post autor: Girion » czw marca 29, 2007 9:12

Witam w moim pierwszym poscie na forum. :)

Mam do Was pytanko odnosnie pewnych rolek, ktore od jutra beda dostepne w czestochowskim Realu. Zamieszczam link do skanu rolek z gazetki: LINK.

Pytanko brzmi, czy oplaca sie kupic takie rolki? Dodam, ze nigdy w zyciu nie jezdzilem, poszukuje rolek do nauki oraz jazdy rekreacyjnej. Moze ewentualnie polecicie mi jakis inny sprzet i powiecie, na co zwrocic uwage przy zakupie.

Z gory dzieki za pomoc. :)
Ostatnio zmieniony sob marca 31, 2007 7:50 przez Girion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw marca 29, 2007 9:36

Przymierz czy są ok - wygodne, trzymają pięty, stabilne.
Jeśli wszystko będzie w porządku to na początek nauki rolki ok.

Jednak Nike to niech lepiej dalej odzież robi :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » czw marca 29, 2007 9:45

Cześć
Mam takie rolki - nawet wyższy model ale tego samego typu. W kilku postach tego działu możesz znaleźć parę opinii. Wszystkie niepochlebne. Moja też jest niepochlebna i postaram się napisać, dlaczego
Ja mam, jeżdżę a mimo to, dla pczątkującego nie poleciłbym. Po pierwsze primo - ten but. On jest otwarty z tyłu. W sumie nic ale czym to skutkuje?: noga jest nieusztywniona i kiwa się w bucie. Nie nauczysz się jeździć w takim. Jak już umiesz przyzwoicie jeździć i sztywna cholewka nie jest niezbędna do jazdy to namęczysz się, poobcierasz nogi i będziesz się uczył pół roku. A potem okaże się, że masz złe nawyki, postawę i jeździsz nieefektywnie. Można powiedzieć, że zepniesz nogę mocno tymi taśmami - otóż nie zepniesz, bo taśma z tyłu opina łydkę ale już nie kostkę a unieruchomienie kostki jest b. ważne.
Ponadto te z gazetki nie mają zalet, które mają moje nike: kółka hyper 80 mm, łożyska ABEC 7 i aluminiowa płoza (komuś się zgięła ale ja jestem bardzo zadowolony a nie można powiedzieć, że ją oszczędzam delikatną jazdą). Z obrazka nawet wygląda, jakby te jasne miały aluminiową ale to i tak nic nie zmienia dla początkującego ze względu na but. Na pewno rolki robią dobre wizualne wrażenie - są porządnie wykończone i nie robią tandeciarskiego wrażenia i mogą zachęcać do zakupu. Jednak przekonany jestem, że nie będziesz zadowolony.
Pozdrawiam
Piotr

Girion

Post autor: Girion » czw marca 29, 2007 9:57

Dzieki Chlopaki za szybka odpowiedz. :) A mozecie polecic mi jakis alternatywny sprzet za ok. 200 zl?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » czw marca 29, 2007 10:02

Firmowy i używany, na allegro można znaleźć.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » pt marca 30, 2007 9:37

No i jak na takie pytanie odpowiedzieć?
Przejrzyj dział sprzęt, to dowiesz się, jakie marki warto kupować. A modele - za 200 zł to nie ma specjalnie w czym przebierać.
Nie ma też rolki rolek - takiej, która na pewno sprawi się lepiej niż inne.
Do nauki to za bardzo nie ma co wydziwiać a przy drugich rolkach będziesz już wiedział, czego chcesz. Jak lubisz kupować w necie, to sklepów jest dużo. Upewnij się tylko, czy można zwrócić lub wymienić bo z rozmiarówką to różnie.
Pozdrawiam
Piotr

Girion

Post autor: Girion » sob marca 31, 2007 6:54

Mam jeszcze jedno pytanko. Poczytalem sobie troche na stronce, ze do nauki lepsze sa wolniejsze kolka i lozyska. Poszperalem troche na allegro i znalazlem cos takiego:

<nie podajemy linków>/item179392914_rollerb ... nowe_.html
<nie podajemy linków>/item178177764_rolki_r ... 5_27_.html

Jak myslicie, warto zakupic takie rolki dla siebie i narzeczonej na poczatek? Czy sa to jakies starsze modele Rollerblade, czy moze jakies podrobki? Z gory dzieki za odp.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » sob marca 31, 2007 8:50

Lepsze Via blady - nowszy model oraz rewelacyjny hamulec ABT! :)

Te drugie bardzo wolne, dla totalnie początkujących, którzy nie są przekonani, że rolki to najlepszy sport (czytaj: rzucą rolki po 3 tygodniach jazdy) to ok ;)

W obydwu przypadkach cena ok, i jest to na 100% firmowy sprzęt.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

ola7

Post autor: ola7 » pn kwietnia 02, 2007 3:40

Mam pytanie odnośnie tych rolek Nike za 159 zł ze sklepu Real.
1. Czy w tym przypadku jest jakaś różnica pomiędzy męskimi a damskimi? Bo jeżeli bym chciała je kupić, to wolałabym w kolorze czarnym a nie biały (za szybko sie brudzą)
2. Jeżdżę na rolkach w miarę dobrze, ale tylko rekreacyjnie - dla rozrywki i aby się troche poruszać oraz zgubić zbędne kg ;) Jeżdżę średnio raz na tydzień... czasem częściej a czasem żadziej - w zalerzności od ilości wolnego czasu... Chcę sobie kupić rolki ale w cenie 100 do 200 złotych. Czy myslicie, że te rolki są warte swej ceny? I będą w miarę wytrzymałe? No i żeby mnie nie obcierały, dobrze się w nich jeździło i w miarę dobrze trzymały wszystko, co mają trzymać ;)
Nie znam sie na rolkach :/ Proszę o odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » pn kwietnia 02, 2007 4:11

Jeśli przymierzysz i pięta się nie będzie ruszać a paski dopięte tak, że jeszcze krew dopływa, to powinno być ok na dystanse do 5-7 km - tak myślę. Z trzymaniem, to tak, jak napisałem parę postów wyżej - nie są to rolki, gdzie nogę masz jak w gipsie - jak lubisz czasami się rozpędzić albo śmignąć z górki to mogą trochę drgać. Co do wytrzymałości to nikt ręki za to co powie nie położy bo różne były opinie na ich temat.
Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”