Kupilem rolki ale czy dobry numer?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

sobax
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Kupilem rolki ale czy dobry numer?

Post autor: sobax » sob czerwca 17, 2006 6:46

Dziendoberek.

Moje pierwsze rolki ktore byly osporo za duze...troszke na nich pojezdzilem , i wkoncu sie wkurzylem i kupilem nowe... moja stopa jest dosc krotka i szeroka....mierzylem numer 9 (mieszkam w Kanadzie stad ta numeracja) i byly troszke jakby za male...a raczej w sam raz po za tym ze mojego palucha gniotlo trosze od wew. strony. wiec kupile numer 9.5 dzisiaj pojezdzilem w nich jakies 3 godziny i stwierdzam ze za duzo miejsca mam na przodzie tzn. moge swobodnie ruszac palcami ....do konca rolki tez troszke brakuje....wymienic je na 9 ktore sa w sam raz i troszke gniota?
Doradzcie. Prosze. Ja mam za malo doswiadczenia.
Z gory dziekuje.
Papatki. :P

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Re: Kupilem rolki ale czy dobry numer?

Post autor: Parzival » sob czerwca 17, 2006 4:26

sobax pisze:(...)kupile numer 9.5 dzisiaj pojezdzilem w nich jakies 3 godziny i stwierdzam ze za duzo miejsca mam na przodzie tzn. moge swobodnie ruszac palcami ....do konca rolki tez troszke brakuje....wymienic je na 9 ktore sa w sam raz i troszke gniota?(...)
:P
Rolki nie powinny być ani za duże, ani za małe. Między palcami a końcem (czubkiem) buta powinno być ok. 4mm odstępu, tak żebyś mógł swobodnie poruszać palcami, ale pięta powinna dotykać końca buta, tzn. but powinien dobrze trzymać piętę. Noga nie może latać w bucie. Inna sprawa to tęgość buta. Jeżeli masz nietypową nogę, będziesz musiał przymierzyć wiele modeli różnych firm, aby znaleźć taki, który będzie Ci najlepiej odpowiadać. Przymierzając rolki w sklepie, weź pod uwagę, że noga po dłuższej jeździe "układa się" w bucie, a i buty trochę dopasowują się do kształtu nogi (po jakimś czasie).
<FREERIDE>

TomaszRolMen

Post autor: TomaszRolMen » śr lipca 18, 2007 9:16

podobny mam problem bo ostatnio kupiłem rolki 44 i na sklepie wydawały się dostatnie. Po krótkiej jeździe mam wątpliwości czy nie są za małe, ale przeciez noga nie może latać. Mysle że po jakims czasie dopasują się do moich stóp i wszystko będzie ok.

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » śr lipca 18, 2007 9:28

TomaszRolMen pisze:podobny mam problem bo ostatnio kupiłem rolki 44 i na sklepie wydawały się dostatnie. Po krótkiej jeździe mam wątpliwości czy nie są za małe, ale przeciez noga nie może latać. Mysle że po jakims czasie dopasują się do moich stóp i wszystko będzie ok.
To nie but dopasowuje się do nogi tylko noga docina się do buta. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Stara rolkarska prawda. POZDRO ALAN54

TomaszRolMen

Post autor: TomaszRolMen » czw lipca 19, 2007 6:22

To nie but dopasowuje się do nogi tylko noga docina się do buta. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Stara rolkarska prawda. POZDRO ALAN54[/quote]

może moja noga nie będzie musiała sie docinać do buta :o hehe
ale wielkie dzięki :lol:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”