Dlaczego? Kolka 90 sa wolniejsze od 76 POMOCY!!!!
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Dlaczego? Kolka 90 sa wolniejsze od 76 POMOCY!!!!
Witam.
Prosze o odpowiedz na takie pytanie:
Jezadzilem na rolkach rollerblade - kolka 76 mm 80 A lozyska abec 3
teraz kupilem rolki Head - kolka 90x24 83A SHR lozyska abec 7
Chcialem juz pojezdzic troszke szybciej a okazalo sie ze te kolka sa wolniejsze i to duzo... strasznie wolna jazda mimo ze kolka kreca sie plynnie.
Dla sprawdzenia wlozylem do kolek 90 lozyska abec 3 i efekt ten sam - wolne
Czy moze to byc wina kolek???????
90 twarde powinny byc szybsze, niezle lozyska......
Ludzie o co chodzi???
Pomocy
Chcialem juz pojezdzic troszke szybciej a okazalo sie ze te kolka sa wolniejsze i to duzo... strasznie wolna jazda mimo ze kolka kreca sie plynnie.
Ludzie o co chodzi???
Pomocy
- malczan85
- Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Re: Dlaczego? Kolka 90 sa wolniejsze od 76 POMOCY!!!!
Może za mocno przykręciłeś... i dlatego wolno kręcą. Jeżeli kółka kręcą się płynnie to mogą się nie kręcić płynnie pod obciążeniem.arturo pisze:Witam.
Ludzie o co chodzi???
Pomocy
"Google moim przyjacielem" ;P
Witam ponownie.
Dokonalem jeszcze jednej proby:
- kola 90
- lozyska abec 7
- zmienilem dystance wewnatrz kolka
Niestety efekt taki sam= wolne rolki
Moze firma head nie powinna byla znalezc sie z tym modelem rolek i kolek w strefie moich zainteresowan?
Czy to mozliwe zeby kolka byly az tak beznadziejne?
Szkoda bylo tylko pieniedzy na takie rolki , Przestrzegam przed ich kupnem.
Dokonalem jeszcze jednej proby:
- kola 90
- lozyska abec 7
- zmienilem dystance wewnatrz kolka
Niestety efekt taki sam= wolne rolki
Moze firma head nie powinna byla znalezc sie z tym modelem rolek i kolek w strefie moich zainteresowan?
Czy to mozliwe zeby kolka byly az tak beznadziejne?
Szkoda bylo tylko pieniedzy na takie rolki , Przestrzegam przed ich kupnem.
- cyber_human
- Czterokółkowiec bez hamulców
a jakiego producenta masz kolka 90 mm?
widzisz, twardosc to nie wszystko... bada jest wg pewnej normy, ale na asfalcie moze byc inaczej... moze sie okazac, ze kola sa beznadziejne i sie kleja do nawierzchni... i masz spowolnienie... jesli but jest wygodny i chcesz rolki zatrzymac i/lub nie mozesz ich oddac, sprobuj od kogos porzyczyc na chwile inne kola 90 mm i zobacz co wtedy bedzie...
ja miedzy poszczegolnymi kolami wyczuwam dosc spore roznice, mimo, ze np. oba sa 85A... powiem dalej: ostatnio wlozylem do setu 85A na miejsce trzecie kolo 83A (bo sie poscieraly, to z roznych setow zrobilem mix) - niewiarygodne bylo jak sie zmienilo prowadzenie rolki i jazda... szczegolnie przy nazwijmy to "ewolucjach" (choc za malo umiem, by sobie na takie sformuowanie pozwolic). zminilem tylko jedno kolko na cztery i juz duze roznice... moze u Ciebie jest podobnie, moze po prostu musisz kola wymienic... czasem tak bywa... sprawdz, poprobuj...
widzisz, twardosc to nie wszystko... bada jest wg pewnej normy, ale na asfalcie moze byc inaczej... moze sie okazac, ze kola sa beznadziejne i sie kleja do nawierzchni... i masz spowolnienie... jesli but jest wygodny i chcesz rolki zatrzymac i/lub nie mozesz ich oddac, sprobuj od kogos porzyczyc na chwile inne kola 90 mm i zobacz co wtedy bedzie...
ja miedzy poszczegolnymi kolami wyczuwam dosc spore roznice, mimo, ze np. oba sa 85A... powiem dalej: ostatnio wlozylem do setu 85A na miejsce trzecie kolo 83A (bo sie poscieraly, to z roznych setow zrobilem mix) - niewiarygodne bylo jak sie zmienilo prowadzenie rolki i jazda... szczegolnie przy nazwijmy to "ewolucjach" (choc za malo umiem, by sobie na takie sformuowanie pozwolic). zminilem tylko jedno kolko na cztery i juz duze roznice... moze u Ciebie jest podobnie, moze po prostu musisz kola wymienic... czasem tak bywa... sprawdz, poprobuj...
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Na moje to nie rozpędzasz się do tej prędkości - musisz zaadoptować organizm do większych kół.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
Witam ponownie.
Bardzo cenie uwage Zico jako doswiadczonego, jednak wiem ze ciezko jest napedzic wieksze kolo ale jak juz jestes w rytmie to powinnno byc ok a nie zwalniac. Robilem dziennie okolo 60 okrazen na stadionie, natomiast na nowych rolkach head z kolami 90 ledwie 20 i predkosc jest naprawde oplakana. Staralem sie o jak najwieksze napedzenie do rozsadnej predkosci lecz zbyt szybko ona spada aby ja utrzymac. Wieksze powinno sie toczyc szybciej po osiagnieciu pewnej predkosci.
Co do wypustek na szynie nie posiadam takich poniewaz jest tam troszke inny system docisku, a mianowicie: na zewnatrz lozyska wchodza jakgdyby kapsle sluzace jednczesnie jako tuleja i dystans do rolki. Przy przykreceniu kolka z czuciem niema zadnch luzow a kola kreca sie od 6 do 1 sek. wiec powinno byc ok.
Dalsza sprawa poruszona odnosnie kolek : te kolka to HEAD
Head - kolka 90x24 83A SHR lozyska abec 7
Nie mam tylko pojecia co oznacza skrot SHR.
Jesli ktos moze jeszcze pomoc to poprosze o jakies info.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo cenie uwage Zico jako doswiadczonego, jednak wiem ze ciezko jest napedzic wieksze kolo ale jak juz jestes w rytmie to powinnno byc ok a nie zwalniac. Robilem dziennie okolo 60 okrazen na stadionie, natomiast na nowych rolkach head z kolami 90 ledwie 20 i predkosc jest naprawde oplakana. Staralem sie o jak najwieksze napedzenie do rozsadnej predkosci lecz zbyt szybko ona spada aby ja utrzymac. Wieksze powinno sie toczyc szybciej po osiagnieciu pewnej predkosci.
Co do wypustek na szynie nie posiadam takich poniewaz jest tam troszke inny system docisku, a mianowicie: na zewnatrz lozyska wchodza jakgdyby kapsle sluzace jednczesnie jako tuleja i dystans do rolki. Przy przykreceniu kolka z czuciem niema zadnch luzow a kola kreca sie od 6 do 1 sek. wiec powinno byc ok.
Pozdrawiam serdecznie
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
A możesz zrobić zdjęcie profilu kółka i samego kółka?
Może nie ten profil lub hub jest nie symetryczny...
Może nie ten profil lub hub jest nie symetryczny...
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
Jakub "Zico" Ciesielski
- Piotr B
- Prześcignął Chuck`a...
pożycz od kogoś inne kólka 90 lub 84 (najlepiej markowe) i przejedź się na jednym treningu i porównaj wrażenia!arturo pisze:Witam ponownie.
Pozdrawiam serdecznie