witam na forum, czytam je już trochę i muszę przyznać, że moja wiedza o rolkach katapultowała, choć wciąż jestem zielony w temacie. Pogoda już powoli wyciąga na świeże powietrze, i pojawił się temat właśnie rolek. Od razu mówię, że nigdy nie jeździłem i chciałbym zacząć przygodę z tym sportem. Problem, który jak zwykle pojawia się najpierw w takiej sytuacji to... jakie rolki wybrać. Zarówno jeśli chodzi o koszt, jak i rodzaj.
Myślałem na start o jakichś rolkach rekreacyjnych, żeby się nauczyć i nie zrazić do rolek. Kolega jednak namawia mnie, żeby od razu iść w fitness. Bo szybko się nauczę i będę tylko się irytował na te co kupiłem. Jeździć planuje głównie po mieście, mamy tu sporo ścieżek rowerowych, wieć można się rozpędzić. Do tego radzi od razu jeździć bez hamulców i nauczyć się hamować bez nich od samego początku. Poniekąd on tak się uczył. Mam pewne obawy co do takiego podejścia, może Wy mi naświetlicie tę sprawę lepiej. Nie wiem też jakie są cele kolegi, pomóc mi wybrać rolki z których będę zadowolony przez dłuższy czas, czy po prostu się mnie pozbyć... Chciałbym też, żeby rolki dawały kompromis między wygodą, kontrolą i szybkością. Raczej nie ukierunkowane. I zakładając, że się nauczę bez zrażenia się do tego sportu, podejrzewam, że będę raczej chciał jeździć coraz szybciej, a nie spacerowym tempem.
Po tych wszystkich przemyśleniach zacząłem się przyglądać Roces R300. Pytanie tylko, czy nie są zbyt trudne dla kogoś całkowicie początkującego. Choć raczej szybko się uczę nowych sportów i nie jestem bynajmniej asportowy. Mają zdejmowany hamulec, co chyba jest najlepszym rozwiązaniem i na początek i na później. Jeśli uważacie, że zdecydowanie te rolki się nie nadają na początek, to jakie byście mogli zaproponować. A jeśli taki rodzaj mógłby być dobry, to może jakieś alternatywne modele innych firm. Co do ceny to też sam nie wiem na co się decydować. Kwestia polega na tym, że co prawda mogę sobie pozwolić na wydatek 500-700 zł, ale nie wiem, czy jest sens. Czy np. rolki za 200-300 są tyle gorsze? (np. mniej wygodne, rozlatują się, grzeją się stopy itp.). Niezależnie czy to rolki, czy radia samochodowe, na ogół są jakieś grupy cenowe, między którymi są znaczne różnice w jakości.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi