Rolki z niskim butem

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Rolki z niskim butem

Post autor: Andrzej » wt stycznia 11, 2005 8:38

Czołem Rolkarze !
Chcę w tym roku kupić buty i szynę do jady szybkiej. Chciałbym niskie buty i stąd moje pytanie: Na co muszę zwrócić uwagę kupując takie buty i gdzie mógłbym je zakupić ?
pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » wt stycznia 11, 2005 10:03

Wygoda przede wszystkim. Możesz zakupić u Prusa dopasowane na nogę, mogę Tobie podać adres e-mail do niego. Daj znać.

Buty do jazdy szybkiej generalnie są dwa rodzaja miękkie i twarde.

Zawodnicy używają twardych (carbon). Miękkie dla mniej zamożnych i dla fitnessu.

Szyny polecam Mogema. Też można dostać u Prusa.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » śr stycznia 12, 2005 8:21

Czołem
Dzięki za odpowiedź. Ale jak to zwykle bywa w takich sytuacjach zasiałeś znowu w mojej głowie niepokój. A mianowicie czym się różnią buty miękkie od twardych i jaka jest ich cena ? W jakich butach jeżdzi ekipa na Malcie ? No i jeszcze cena szyny ? Bardzo też proszę o emila do Prusa. Pozdro
Andrzej

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: wełek » śr stycznia 12, 2005 8:36

A ja dla przeciwieństwa bym proponował szyne Powerslide ja mam taką model spirit ale jeśli kupujesz to bym radził model vision II albo już jedna z najlepszych według mnie mag 5 jest tak średnio droga ale najlżejsza sztywna ponoć bo kolega ma Bartek Zico go zna on mi mówił że sie na niej dobrze jeździ ale wybór należy do ciebie. Te szyny jakby co kupisz w warszawie w rollsporcie jak pogadasz z właścicielem on ci sprowadzi na pewno

A tak pozatym szyny mogemy są dobre sztywne ale jedną taka może srednio znaczącą dla niektórych bardzo wadą jest ciężar szyny jest troche ciężka w porównaniu do modeli innych firm ale to tylko moje zdanie :)

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Rolki z niskim butem i szyna

Post autor: Andrzej » śr stycznia 26, 2005 9:38

Cześć
Niestety nie doczekałem się odpowiedzi czym się różnią buty twarde od miękich. (Niby oczywiste ale pewnie oprócz twardości jest coś więcej). No i jeszcze kolejne pytanie. Co sądzicie o nowej szynie Mogemy M55-90mm na pięć kółek 90mm ?
Obrazek
Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » śr stycznia 26, 2005 2:23

noo, szynka wyglada bardzo podobnie do mojej 5x84 ktora uwielbiam.. 5x90.. mniam ;-)
Tylko nie wiem jak z twoim wzrostem, ale taka szyna jest chyba raczej dla wysokich (190+?) rolkarzy, dla nizszych to 4x100 jest teraz standardem.. ale co ja sie znam.

A co do butow, Zico Tobie z grubsza napisal...
Miekkie->wygodniejsze, ale troche mniej kontroli (bo noga troszeczke sie porusza w bucie - wgniata te "pianki" po bokach itd)
Twarde->przeklinasz jak szewc, ale masz 100% kontroli nad tym co robi rolka (trzeba dobrze rolke dopasowac, inaczej masakra, jak jest dobrze dopasowana rolka i czlowiek przywyknie to da sie jezdzic:-)
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » śr stycznia 26, 2005 3:06

Witam
Jeśli chodzi o wzrost to jest to 194 cm ale waga do tego idzie w parze - prawie 120 kg.
Chcę w tym roku kupić niskie buty i ciągle się wacham czy mają być twarde czy miękkie. Jeżdżę na nartach i z tego co piszecie to jest podobnie z tymi butami. Jak masz buty twarde to jest kontrola ale popołudniu to już nóżka nieco boli. ja mam bardzo twarde buty, prawie zawodnicze stąd do tego dyskomfortu jestem nieco przyzwyczajony. Dlategoteż skłaniam się coraz bardziej do butów twardych. Jeszcze pytanko ile mogą kosztować u Prusa takie buty robione na wymiar i czy Ty też w takich jeżdzisz ?
Pozdro
Andrzej

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » śr stycznia 26, 2005 11:21

Ja jezdze w twardych i do tego szyna mogema 5x84... piekny sprzet.
Jezeli wiesz jak jest na nartach z miekkim/twardym butem no to tu musisz sie spodziewac analogicznej sytuacji. Jezeli bedziesz mial mozliwosc to mozesz przymierzyc jakies buty takie i takie.. ja nie mialem, kupowalem w ciemno, pasuja jako tako. Na poczatku byla to masakra, teraz sie przyzwyczailem i 2-3h co 2-3 dni na nich moge jezdzic bez wiekszych problemow.
Co do szyny, to gdzies czytalem (nie mialem mozliwosci sprawdzic), ze wysokim zawodnika wlasnie sie jezdzi lepiej na 5x84 niz 4x100.. stad wniosek, ze 5x90 przy takim wzroscie jak twoj powinien wymiatac (ja mam 189cm)
Cen nie znam.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » czw stycznia 27, 2005 2:15

Cześc wam

I ja dopowiem moje kilka zdań co do tej szyny pierwszą taką szyne o rozmiarach 5x90 zrobił chyba powierslide nazywa sie mag 9 jeździł juz na niej chyba Chad Hedrick na maratonie w USA nie wiem jak sie spisuje ale ja bym radził poczekać z kupnem takich nowości. Jeśli chodzi o jazde po torze to mi sie wydaje że niezależnie od wzrostu nie zabardzo sie spisze to jest szyna przeznaczona na maratony bez większych wiraży. A i jeszcze od razu trzeba powiedzieć że jeśli zaczynasz zabawe z rolkami to na takiej szynie troche sie pomęczysz bo po pierwsze szyna większa i cięższa kółka też duże i ciężko na pewno będzie to rozbujać jak juz sie rozpędzisz to będziesz jechał. Kolega jeździł na 100 i mówił że je jest ciężko rozbujać a on już troche jeździ a te maja do tego 5x90. Ale to tylko ja tak myśle. Ja sam nie jeździłem i ci nie powiem jak jest na pewno. Sam bym chciał ją zobaczyć i sie przejechać :)

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » czw stycznia 27, 2005 2:30

Witam.
Dzięki za opinie.
Przyznam że ja raczej nie mam problemu z brakiem siły a już na pewno nie jestem sprinterem. Jeżdżę z reguły u nas w Poznaniu na Malcie i o torze to nawet nie myślę. Z resztą w Poznaniu to nawet takiego obiektu nie mamy. Interesyją mnie właściwie tylko długie dystanse i najlepiej gdzieś za miastem z małą ilościa zakrętów. Może więc taka szyna będzie dla mnie dobra ?
Pozdro
Andrzej

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » czw stycznia 27, 2005 3:20

Witam!

Żeby rozwiać wątpliwości:

Andrzej, jesteś kawał byka, więc dla Ciebie sztywna szyna, twardy but bez dwóch zdań.
Następnie koła - w zależności, co chcesz uzyskać, wiadomo, że im noga bliżej ziemi tym bardziej stabilne jest prowadzenie rolek/wrotek (jak samochód sportowy - niżej osadzony, jak rolki/wrotki do jazdy na rampie - niżej osadzone - wszystko po to, aby "czuć" powierzchnię po, której się jeździ.
Następnie im większa średnica, tym mniejsze przyspieszenie, ale prędkośc maksymalna większa.
Spokojnie możesz śmigać i na 84mm i na 90mm i na 100mm, kwestią jest na których będziesz się lepiej czuł. Z predkością na maratonach podołasz przy swoim wzroście i wadze oraz sile na każdych kółkach tych średnic.
Pamiętaj, że twardość kółek przy Twojej wadze to minimum 84a/85a.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » czw stycznia 27, 2005 4:03

To jescze raz ja.
Zico - dzięki za odpowiedź. Jeszcze bardziej przekonałeś mnie do tej szyny. Faktem jest że do niej i tak będę mógł wkręcić kółka 84 mm a do szyny 84 większych przecież nie wkręcę. Tak więc mam wrażenie że ta nowa szyna daje jednak nieco większe możliwości. Swoją drogą to zastanawia mnie że i w szynie Mogema M55-84mm r2 i w tej nowej 90mm wysokość buta od podłoża jest 102mm w obu przypadkach ( dane ze strony Mogemy). Jak oni to robią skoro są inne kółka ? Może Wy coś o tym wiecie
Pozdro
Andrzej

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » czw stycznia 27, 2005 4:31

Więc tak:

1) albo mają błąd na stronie
2) albo szyna wymaga buta o innej konstrukcji (tj. wszystkie szyny prócz salomona na 4 kółka 100mm)

Jeśli szyna wymaga buta o nowej konstrukcji, Prus zrobi/już je robi.

Głównie chodzi o drugie kółko, które jest pod poduszką palców stopy, tj. to było z szynami na starą konstrukcję butów 3x100mm 1x84mm.

Zapytam się w Mogemie, choć może już na ich forum to zostało poruszone, jak ktoś jeszcze to wyłapał:)

Generalnie patrz na wskaźnik STIFFNESS (sztywność) szyna 5x90mm też ma maxa jak 5x84mm. To jest naprawdę ważny element rolek/wrotek!
Owszem są lżejsze konstrukcję, ale moim zdaniem te kilkanaście gram różnicy nie wpłynie na jazdę - noga jest o WIELE razy silniejsza od ręki, a rolki/wrotki ważymy rękoma, przez co jest takie złudzenie. Pamiętajmy, że to nogi bardziej nas prowadzą do osiągnięć i sukcesu, a nie ręce:)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”