Adi01 pisze:Jeśli dobrze pamiętam, to wspominałeś gdzieś, że na 90mm można robić takie same czasy jak na 100 czy 110mm a ew. przesiadka na 4x100 ze średnim butem może nastąpić dopiero za kilka lat.
Wszystko zależy od predyspozycji i tj. wspominałem wcześniej od techniki jazdy. W Polsce kilka przypadków przestawiłem z 100mm na 90mm i te osoby poprawiły czasy nawet o 15 minut w maratonach - zmieniając średnicę kółek z większych na mniejsze! Ot tak, przeciwko wszędzie panującej modzie i marketingom.
Ogólnie panuje MODA, gdzie wchodzący do wrotkarstwa szybkiego mężczyźni chcą mieć 4x110mm, a kobiety 4x100mm - paranoja kompletna. Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie i w ten sposób dobierać sprzęt, a wiesz mi, że to nie jest łatwe, ponieważ wielu osobom przez te bezsensowne reklamy czy jak to nazwać wpojono do głowy, że najszybciej się jeździ na największych średnicach kół i
KAŻDY na tych średnicach pojedzie najszybciej. Jest to kompletna bzdura i bardzo trudno takim osobom to wyjaśnić. Później na takich maratonach masz osoby, które krzywią nogi, mają kosmicznie wysoko osadzony środek ciężkości, techniki może trochę liznęli, a w wynikach szok albo jeszcze wcześniej na samej trasie wielkie zdziwienie, że wyprzedza ich ktoś na rolkach fitness z kółkami 84mm. Takie są realia.
Słowo "kobieta mnie bije" nabiera wtedy ogromnego znaczenia, widząc, że jakieś dziewczę, które wystartowało dla zabawy na rolkach rekreacyjnych mija wyposażonego w full wyścigowego sprzętu mężczyznę na 110mm na 30 kilometrze dystansu maratonu. Takie są realia i sceny z wyścigów.
Co do F2 - jest to "prawdziwe" 84a i o ile mnie pamięć nie myli w każdym kole Matter o innym przeznaczeniu przelicznik F ma inne przełożenie na skalę Shore`a. Może to być spowodowane "czynnikiem chemicznym" i zmianą strukturalną "opony" kółka. Skala Shore`a (np. 85a) opiera się na twardości materiału, nie uwzględnia jego struktury - być może dlatego Matter wprowadził skalę F i inne znaczenie dla poszczególnych typów kół. Przykład: kółka na tor oraz kółka na drogę. Jak wiadomo kółka na tor lepiej żeby były bardziej przyczepne - no to po co wprowadzili F0 czyli 88a? A no właśnie dlatego, że te F0 (88a) ma się ni jak z analogią do kółka na drogę, ponieważ ma cechy kółka bardziej przyczepnego i jest najtwardsze z tych do korzystania na torze. Prawdopodobnie właśnie chodzi o te przypadłości - cytat ze strony Matter Wheels:
"F0 being the hardest, F1 the next hardest, and so on. This footprint scale is relavent only to each individual family or sequence, meaning that an F1 Juice will not have the same traditional hardness rating as an F1 XG wheel. "
Juice - kółka na ulicę
XG - kółka na tor