Kupilem nowe rolki.90mm nie za duze?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

sobax
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Kupilem nowe rolki.90mm nie za duze?

Post autor: sobax » pt czerwca 16, 2006 6:37

To moj pierwszy post ... ale juz troszke poczytalem.
Postaram sie krotko.

4 lata temu kupilem sobie rolki....troche pojezdzilem przez rok....dodam ze nie wiem jak to sie stalo ale rolki byly na mnie sporo za duze( musialem miec troche papieru z przody wsadzone zeby noga byla w miare stabilna)...ale jezdzilem , i nawet gleby nie zaliczylem...przynajmniej nie przypominam sobie.....
moe umiejetnosci sa takie ze umie jedzic i skrecac do przodu...potrafie w miare hamowac...tzn. nigdy nie bylo sytuacji zebym nie wyhamowal na czas nawet jak szybko jechalem ...no moze kilka razy musialem wleciec na trawke.....ale to rzadko....

ostatnie 3 lata nie jezdzilem wcale....troszke w zyciu sie dzialo i nie bylo czasu....w koncy tydzien temu znowu postanowilem jezdzic...poszedlem do parku i nawet niezle bylo z tym ze przszkadzalo mi to ze rolki sa za duze na mnie o jakies 1.5-2 numery i odsprzedalem je kumplowi i kupilem dzisiaj nowe RollerBlade Crossfire 4D....

Mam pytanie bo mam ambicje w koncu zaczac nauke porzadnej jazdy i kilku nie wyszukanych trikow tzn. jazda do tylu jakies fajne "przekladanki" i takie tam...chodzi o triki przy zwyklej jezdzie w parku na alejce a nie po poreczach itd.
Pytanie: czy kolka o srednicy 90mm nie sa do tego za duze?
te poprzednie rolki mialy srednice 80mm i dlugosc 270mm...ale tak jak wspomnialem nie probowalem sie uczyc zadnych sztuczek.....moze dlatego ze nie mial mi kto pokazac.....a dopiero wczoraj wpadlem na to zeby cos na necie poszukac i tak znalazlem to fajne forum.

Aha czy dobrym pomyslem na poczatek bylo zmniejszenie dlugosci rolki do najmniejszej mozliwej tzn. 275mm?( w tym modelu mozna to regulowac).

Czy poczuje roznice w predkosci po tym jak sie przesiadlem z 80mm abec5 na 90mm abec 7......
prosze napiszcie cos szybko...jutro po pracy jade na tych rolkach cos pojezdzic.
Moze do tego czasu ktos z Was napisze jakies sugestie dla mnie- prosze o nie . :roll:

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » pt czerwca 16, 2006 7:53

Witaj SOBAX na forum! :D
Jasne że poczujesz różnicę, gdyż większe kółka to większa prędkość. To są rolki niby fitnesowe ale bardziej nadają się do jazdy szybkiej. Czyli ugięte kolana, sylwetka pochylona, rączki z tyłu i pełna para w przód. Ważny kask, rękawiczki i gładki asfalt. Trudno nauczyć jazdy na rolkach korespondencyjnie, spróbuj poobserwować innych, najlepiej zawodowców lub zajrzeć do tematu NAUKA JAZDY - LINKS.
Mając takie role warto wystartować w zawodach - jakiś maraton lub półmaraton.
Życzę owocnej nauki i atrakcyjnych wyścigów. Wklej jakieś zdjątko i zaglądaj do nas jak najczęściej. POZDRO ALAN54

sobax

Post autor: sobax » pt czerwca 16, 2006 1:05

Dzieki Alan54.....na maraton to moze jeszcze nie bo moglbym kogos uszkodzic.....wlasnie kask musze sobie kupic.....
A co z tymi prostymi trickami? Da sie na nich cokolwiek zrobic.....bo moze wymienic na jakies z mniejszymi kolami....np. byly inne modele z mniejszymi kolami 84mm....itd?

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » pt czerwca 16, 2006 5:38

To są dobre koła do jazdy. Trzeba poćwiczyć przekładankę w prawo i w lewo, żeby lepiej i szybciej skręcać, opanować dobrze równowagę, żeby nie było wciągania asfaltu przez skórę i jeździć. Akurat w zakresie tricków nie mogę zbyt dużo powiedzieć jestem bowiem typowym "strusiem pędziwiatrem" (mój sygnał dźwiękowy- mig,mig). A kask i rękawiczki kup koniecznie. POZDRO ALAN54

Awatar użytkownika
Krzysztof
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Grelowski
Jeżdżę od: 01 cze 2002

Post autor: Krzysztof » pt czerwca 16, 2006 11:09

Sprzęt pierwsza klasa :!: :!: :!: :!:
Tylko założyć i .... smigać.

sobax

Post autor: sobax » sob czerwca 17, 2006 6:38

:D

Jezdzi sie super......tylko troszke trudno bylo przez pierwsze pol godzinki, zanim przyzwyczailem sie do wiekszych kolek.Mam jeszcze 2 pytania ( na razie tylko 2) ale napisze je w osobnych postach, jeden o numer buta a drugi w dziale trening.
Wiec prosze zajrzyjcie.Moze bedziecie w stanie pomoc.
Dziekuje i pozdrawiam. :P

ponurak

Post autor: ponurak » śr sierpnia 08, 2007 10:32

Po pierwsze również witam wszystkich,
Muszę się wam pochwalić że byłem u szefa dziś(tu pozdro dla Zico) i nabyłem sobie Crossfire II...nie powiem bo nie planowalem wydać tyle na swoje drugie w życiu rolki ale wiem już-a jestem właśnie po pierwszych 30 km- że to wydatek był genialny.Rolki są szybkie i wygodne, fajny gadżet jeśli chodzi o zapięcia dobra wentylacja nogi.
Naprwdę dobry i rozsądny zakup serdecznie polecam średnio zaawansowanym.
Jeszcze raz dzięki Zico za dobra radę i świetny sprzęt(a także za forum) jesteś najlepszy.

Ps. jedynie mam mały mankament nieco obtarły mnie troszkę poniżej kostki-podejrzewam że to ze względu na budowę stopy.Ktoś ma jakiś pomysł jak zaradzić temu?

Awatar użytkownika
cyber_human
Czterokółkowiec bez hamulców

Post autor: cyber_human » czw sierpnia 09, 2007 12:16

na obtarcia?
a kup sobie nowy but i zrob 30 km...
to norma...
but sie musi przyzwyczaic do stopy... albo stopa do buta... nigdy nie wiem... 8)
Obrazek

The choices we make, not the chances we take, determine our destiny...

ponurak

Post autor: ponurak » czw sierpnia 09, 2007 6:13

cyber_human pisze:na obtarcia?
a kup sobie nowy but i zrob 30 km...
to norma...
Tak tylko problem taki że przy starych kółkach miałem tak samo.Boje się że nie jest tak jak mówisz.A dziś czuje te bąble dosyć wyraźnie...ale co tam opłacało się.

Fritz

Post autor: Fritz » czw sierpnia 09, 2007 5:38

Miałem podobny problem - ze względu na dawne złamamie w kostce i nieznaczne zgrubienie w tym miejscu, w jednym bucie miałem na początku notorycznie obtartą kostkę. Więc teraz profilaktycznie - przed jazdą - przyklejam plaster w tym miejscu i nawet po 4-5 godz jazdy obtarcia nie pojawiają się ;)
K2 Exo Alu 80mm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”