Brawo Bartolini
Jak sama nazwa wskazuje, WD40 nie jest niczym innym tylko "Water Displacing" rozpuszczalnikiem, ktorego chemiczna formuła została wynaleziona po 40 nieudanych próbach.
We wrotkarstwie, WD40 stosuje się tylko w czasie ulewnego deszczu i to nawet wtedy muszę stwierdzić, że ten kij ma dwa końce bo przez swoją lepkość WD40 przyciąga piasek, kurz i inne brudy.
Zdecydowanie odradzam
Ogólnie rzecz biorąc, łozyska są najszybsze kiedy są zupełnie suche
Jednak nie radziłbym jeździć na suchych łożyskach - wiem, sprawdziłem, po 30 minutach nadawały się tylko do wyrzucenia.
Ktokolwiek czyścił łożyska będzie wiedział że jak zakręcisz suche łożysko to prawie się kręci w nieskończoność. Naoliwione łożysko jest wolniejsze i kręci się krócej.
Im gęstsze smarowidło, tym większy opór... Siły Wan der Walsa o ile się znam na geografii
Ja używam Revive, firmy Coache's Choice. Formuła opracowana pod kierunkiem Paul'a Hedrick'a, ojca i trenera Chad'a oraz Rob'a Dunn'a trenera bodajże Wolverines, klubu Teresy Cliff. Olej ten jest prawie tak rzadki jak woda.
Oczywiście, mówimy tutaj o wyczynie, gdzie sprzęt odgrywa znaczną rolę. W takiej sytuacji łożyska są czyszczone i oliwione co 2-3 miesiące. A jeżdżone są czasem i 2 razy dziennie i to dosyć długo...
W rekreacji , olej maszynowy jest zupełnie wystarczający (dzięki deranger za miłe słowa

). Jedna jedyna kropla na łożysko i jeżeli nie jeździsz po wodzie albo w piasku, to powinno ci to wystarczyć na długie miesiące...
Najważniejszy w łożyskach jest opór jaki musi ono pokonać żeby się rozkręcić. Także najlepszy sposób na sprawdzenie czy łożysko się kręci tak jak trzeba to nie zakręcenie kółka i sprawdzenie jak długo się kręci, chociaż i ten test ma swoje miejsce, tylko leciteńkie popchnięcie kółka i sprawdzenie ile pełnych obrotów to kółko wykona i jak sie zachowa przy zatrzymywaniu. Jeżeli zakręci się w przód i w tył jak wahadło to dobrze.
Łożyska w jeździe nie muszą się kręcić długo w jedną stronę. Przy odepchnięciu kółka kręcą się do tyłu, a przy wjeżdżaniu stopy do przodu, kółka kręcą się do przodu. Także jak najmniejszy opór jest bezwzględnie wskazany.
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...