zico pisze: Jak długo jeździsz? Rolki mają być tylko do startów na maratony czy do pojeżdżenia również? Jaki cel Twoich startów? Lepsze czasy? Start w Mistrzostwach Polski?
Moją przygodę z rolkami zaczęłam dopiero w tym roku. Kupiłam sobie Salomony Motion 7 (4x80mm) ale jazdę na nich traktowałam bardzo rekreacyjnie do momentu gdy kolega namówił mnie a start w gdanskim maratonie. Bardzo spodobał mi się taki sposób wykorzystania rolek i tym sposobem zaliczyłam też maraton w poznaniu.
Nigdy nie jeździłam w niskich butach ale chyba nie powinnam mieć problemu z "uciekającą kostką". Ponieważ od kilku lat trenuję jazdę figurową na łyżwach nie potrzebuję wysokiego buta wymuszającego na mnie odpowiednią pozycję - mocno zgiętych kolan.
Poza tym w wysokich butach nie czuję się zbyt komfortowo - mam wrażenie, że taki but ogranicza moje ruchy (chyba właśnie przez to, że za mocno trzyma mi kostkę).
Moim celem startu w maratonach są oczywiście lepsze czasy. Rolki mają mi służyć tylko do startów (do jazdy rekreacyjnej już mam).
Zastanawiałam się nad średnim butem (mierzyłam w sklepie) ale moim zdaniem różnica między moimi obecnymi rolkami a mierzonymi rollerblade'ami była niewielka. Szczerze mówiąc trochę mi szkoda wydawać pieniądze na przejściowe rolki mające służyć mi jeden sezon.
Chciałabym zainwestować w porządny i "rozwojowy" sprzęt.
Naprawdę jest aż tak ciężko jeździć w krótkich butach?