Rolki dla dziewczyny

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Rolki dla dziewczyny

Post autor: Mimbla » śr października 26, 2005 3:31

Witam wszystkich,

Chciałabym kupić sobie "porządny" sprzęt do startu w maratonach. Tylko problem w tym, że zupełnie nie wiem co wybrać. Mam dylemat - co wybrać: 5x84mm czy 4x 100mm. Wiem, że większość z Was preferuje 4x100mm ale patrzycie na sprzęt z męskiego punktu widzenia. Spotkałam się z opinią, że kobiety powinny wybierać koła o mniejszej średnicy. Czy to prawda?

Co sądzicie o
Rolki Problade 100
http://www.<-------->/_p_problade-speed_pro.htm
Mod X Pro
http://www.k2speedskating.com/products/ ... oductID=12?
Będę bardzo wdzięczna za opinie. :D

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » śr października 26, 2005 3:43

Spotkałam się z opinią, że kobiety powinny wybierać koła o mniejszej średnicy. Czy to prawda?
To nie prawda. :)
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » śr października 26, 2005 4:41

Duza rzesza członków poznańskiego klubu będzie od przyszłego roku śmigac na tych rollerblade'ach... (tylko model 2006.. tam jest chyba 2005?).

Jak chcesz poważnie jeździć to wszyscy wchodzą w 4x100 i już nikt się nie pakuje w 84...
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » śr października 26, 2005 7:43

Obrazek
Nieprawda, że mniejsze średnice kółek.

Pytania zasadnicze:

Jak długo jeździsz? Rolki mają być tylko do startów na maratony czy do pojeżdżenia również? Jaki cel Twoich startów? Lepsze czasy? Start w Mistrzostwach Polski?

Różnica jest pomiędzy wysokim i niskim butem, stąd takie pytanka.
Na początek coś takiego jak to zdjęcie powyżej, nogę w kostce będzie trzymać bardzo dobrze, na pewno lepiej niż niskie buty, no chyba, że już masz opanowaną jazdę na niskim bucie.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Mimbla
Kontakt:

Post autor: Mimbla » śr października 26, 2005 8:52

zico pisze: Jak długo jeździsz? Rolki mają być tylko do startów na maratony czy do pojeżdżenia również? Jaki cel Twoich startów? Lepsze czasy? Start w Mistrzostwach Polski?
Moją przygodę z rolkami zaczęłam dopiero w tym roku. Kupiłam sobie Salomony Motion 7 (4x80mm) ale jazdę na nich traktowałam bardzo rekreacyjnie do momentu gdy kolega namówił mnie a start w gdanskim maratonie. Bardzo spodobał mi się taki sposób wykorzystania rolek i tym sposobem zaliczyłam też maraton w poznaniu.
Nigdy nie jeździłam w niskich butach ale chyba nie powinnam mieć problemu z "uciekającą kostką". Ponieważ od kilku lat trenuję jazdę figurową na łyżwach nie potrzebuję wysokiego buta wymuszającego na mnie odpowiednią pozycję - mocno zgiętych kolan.
Poza tym w wysokich butach nie czuję się zbyt komfortowo - mam wrażenie, że taki but ogranicza moje ruchy (chyba właśnie przez to, że za mocno trzyma mi kostkę).

Moim celem startu w maratonach są oczywiście lepsze czasy. Rolki mają mi służyć tylko do startów (do jazdy rekreacyjnej już mam).
Zastanawiałam się nad średnim butem (mierzyłam w sklepie) ale moim zdaniem różnica między moimi obecnymi rolkami a mierzonymi rollerblade'ami była niewielka. Szczerze mówiąc trochę mi szkoda wydawać pieniądze na przejściowe rolki mające służyć mi jeden sezon.
Chciałabym zainwestować w porządny i "rozwojowy" sprzęt.

Naprawdę jest aż tak ciężko jeździć w krótkich butach?

Awatar użytkownika
PiciuM
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: PiciuM » śr października 26, 2005 9:05

Mimbla pisze: Naprawdę jest aż tak ciężko jeździć w krótkich butach?
Nie, nie jest az tak czesto.

Kwestia jest aby dobrze zaczac jezdzic technicznie od poczatku.
Z tego co pare razy widzialem i moge teraz opisac to najwiekszym grzechem jest "przydeptywanie" rolek do srodka.
Inne detale tez sa szalenie istotne ale trudno to opisac.
Pozdrawiam

PiciuM
SlowSpeedSkater
Sponsorowany przez Przedsiębiorstwo Usług Inżynieryjnych "PIMAN"

Awatar użytkownika
Mimbla
Kontakt:

Post autor: Mimbla » śr października 26, 2005 9:19

PiciuM pisze: Z tego co pare razy widzialem i moge teraz opisac to najwiekszym grzechem jest "przydeptywanie" rolek do srodka.
Jeżeli myślimy o tym samym (nieustanna jazda na "wewnętrznej" części kółek związana z nieprawidłowym trzymaniem i przenoszeniem ciężaru ciala), to takie "przydeptywanie" rolek do środka zdaża się również ludziom w wysokich butach. :)

Przemo
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Przemo » śr października 26, 2005 9:35

To o czym piszecie, nazywa się po prostu objeżdżaniem krawędzi, co też najlepiej wychodzi właśnie przy niskim bucie.

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » czw października 27, 2005 8:36

My tu gadu gadu, jedni o ćwiczeniach na inne partie mięśni (Mirek Cz.) inni o przydeptywaniu, ale nikt nic więcej nie chce powiedzieć. Może jednak Panowie zdecydują się ujawnić rąbka tajemnicy, jak ćwiczyć i jak korygować błędy bo czas zimowy w końcu można przeznaczyć na pracę.

Awatar użytkownika
robal
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 01 kwie 1999
Kontakt:

Ze tak sie wtrace....

Post autor: robal » czw października 27, 2005 12:05

PiciuM pisze: takie "przydeptywanie" rolek do środka zdaża się również ludziom w wysokich butach. :)
I nawet w tych "wolnych" rolkach :)
Nie wiem, jak u innych, ale w moim przypadku byl to problem ze zle dobranym butem (ktos mi sprezentowal rolki - fajne, ale niestety za duze).

Pozdrawiam,
robal.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”