co sądzicie o tych rolkach?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

tragos
Jeżdżę od: 02 sty 2010

co sądzicie o tych rolkach?

Post autor: tragos » czw czerwca 14, 2007 11:42

jak w temacie, pytanie dotyczy
http://www.wojosport.pl/sklep,2353,,,03 ... 539,0.html
tych rolek..

bylbym wdzieczny za opinie :)

ppozdrawiam

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » czw czerwca 14, 2007 1:11

Tak na prawdę opis i liczby niewiele mówia o tym jak rolki będą sprawowały się w rzeczywistości.
Bo przecież niemal identycznym opisem można wyrazić np. rolki Rollerblade kosztujące 600zł, co jednak nie oznacza, że oba modele będą tożsame.

Podlinkowane przez Ciebie rolki to tanie, podstawowe rolki. Owszem - ABEC7 Carbon robi dobre wrażenie, jednak same łożyska nie czynią rolek dobrymi. Podstawowa sprawa to wygoda. Warto przejść się do sklepu, przymieżyć i np. 5-10 minut pojeździć między regałami. Poczym zdjąć te rolki i założyć coś lepszego - markowego/droższego. Jeśli poczujesz bardzo dużą różnicę w komforcie - niemal ulgę - to odpuść sobie te rolki.
W praktyce prócz samej wygody dochodzi jeszcze element wentylacji stopy - tanie rolki mają kiepską wentylację co szybko da się we znaki w gorące dni.

Generalnie jednak radzę dołożenie choćby 100zł i kupno np. Bladerunner (tańsza wersja Rollerblade).

Przy wyboże rolek jest też istotne to ile ważysz i po jakim terenie będziesz jeździł (jakość nawierzchni) - tu dobór kółek będzie miał duże znaczenie.

Tak na marginesie - dziwi mnie po co chromowali aluminiową płozę. Błyszcząca płoza wygląda tak, że wieś tańszy i śpiewa :-)
Niekontrolowany, żywy pocisk na ośmiu kółkach

tragos

Post autor: tragos » czw czerwca 14, 2007 1:37

waze troche sporo bo troche ponad 80.. i troche trudniej mi znalezc odpowiednie rolki (-> o numerze 45,46) niz osobom z mniejszymi stopami..

w sumie racja, trzeba przymiezyc i 'poczuc' rolke na sobie :)

dzieki za odpowiedz

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » czw czerwca 14, 2007 2:29

Ja ważę nieco więcej od Ciebie bo blisko 90kg, więc nie w wadze tkwi problem.

Może weź coś z większymi kółkami - 80-84mm, twardość 82A będzie kompromisem pomiędzy szybkością ich zużywania przy Twojej wadze, a komfortem.
Niekontrolowany, żywy pocisk na ośmiu kółkach

tragos

Post autor: tragos » czw czerwca 14, 2007 5:34

dzieki za rady i pomoc :)

tylko problem w tym ze nie mam zbytnio mozliwosci wydac duzo kasy na rolki, bo gdyby tak bylo to mialbym juz swietne K2 ktore mierzylem w Intersporcie, tylko kosztowaly 600.. wiec niestety nie dla mnie.. ale wyczytalem tutaj ze w GoSprocie sa promocje aktualnie i jutro sie tam wybieram :) moze akurat cos znajde ciekawego :)

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”